Доступність посилання

ТОП новини

Жінки Донбасу про сепаратистів


Що повинні робити жінки на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Що повинні робити жінки на Донбасі?

Олена Зашко

У соціальних мережах активно обговорюють відео, яке напередодні спричинило справжній ажіотаж: жінки Краматорська вийшли до автобусу сепаратистів із вимогою покинути їхнє місто. Обурені жительки Краматорська телефонували на «гарячу лінію» українських військовослужбовців. Вони закликали армію звільнити територію Краматорська від бойовиків. При цьому одна з них під час розмови по телефону навіть представилася – Софія Василівна Успішна. Такий крок показав, що ситуація на Сході України змінила звичне життя. Натомість жінки Донбасу заявили про те, що готові вийти заради власного спокою та добробуту своїх сімей.

«Геть із нашого району, геть від нашого дому. Діти у школах не вчаться, у дитсадок водити неможливо через вас» – такі слова звучали від жінок Краматорська, які вийшли захищали себе та своє місто.

На відео також чути, як сепаратисти погрожували вийти із автомобіля та присмирити активісток. Такі радикальні дії не дивують донеччан. На їхню думку, у ситуації, коли у місті ведуться бойові дії, залишатися аполітичним неможливо. Зокрема представник громадської організації «Альянс» Світлана Закревська, яка створила у місті центр підтримки жінок, зазначила, що вона розуміє та підтримує жінок, які зневірилися.

«Зрозуміло, що в першу чергу від такої ситуації страждають жінки та діти. Я розумію та цілком підтримую тих жінок, які вже зневірилися побачити порядок у цій країні, наведений хоч ким-небудь. Я не знаю, чи вдасться їм закінчити цю справу – взяти за шкірку своїх чоловіків та повернути їх додому, примусити розійтися тих, хто не хоче цього робити. Проте, якщо б це вдалося, то це, мабуть, було б найправильніше. Особисто я не готова виходити поодинці. Якщо будуть організовані мітинги, то в такому випадку я готова вийти та змагатися проти сепаратистів», – зазначила Світлана Закревська.

Подібну позицію підтримує і голова Ліги ділових та професійних жінок Людмила Горова. Вона каже, що підтримувати нинішню ситуацію, коли в країні розгортається війна, вона не може. «Якщо говорити про ставлення жінок до різних воєнних дій, то, звичайно, моя відповідь «ні», – зазначає Горова.

Натомість жінки Луганська, які підтримують сепаратистські настрої, встали на бік проросійських активістів. Зокрема в мережі з’явилося відео, на якому жінки із георгіївськими стрічками запевнили, що будуть оберігати спокій свого краю. Жінка у камуфляжі та з автоматом у руках твердо заявила: «Ми не хочемо, щоб у нас повторився другий Слов’янськ, Одеса, Маріуполь. Для цього ми тут стояли, стоїмо і будемо стояти до переможного кінця».

Близько місяця тому сепаратисти, які захопили обласну адміністрацію Донецька, зверталися до жінок не залишати територію навколо будівлі. Тоді вони запевняли жінок, що коли ті стануть живим щитом перед сепаратистами, українські військові стріляти по них не будуть. Сьогодні ситуація повторюється і на Луганщині, де жінки прагнуть зі зброєю захищатися від, як вони заявили, «бандерівців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG