Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий Ремзі Ільясов, який став у Криму «віце-спікером»?


Ремзі Ільясов (центр)
Ремзі Ільясов (центр)
Сімферополь – У непростих відносинах між «владою» анексованого Криму і кримськими татарами з’явилися нові дійові особи. «Державна рада», яка виконує функцію «парламенту» Криму, на останньому засіданні визначилася з «віце-спікером». Ним став один із чільних представників Меджлісу кримськотатарського народу – Ремзі Ільясов. Його кандидатуру підтримала більшість депутатів. Кримський самопроголошений «спікер» Володимир Константинов назвав це призначення «хорошим знаком», а в Меджлісі подібними діями Ільясова обурилися.

Ще напередодні ходили наполегливі чутки про те, що на порядку денному засідання «парламенту» Криму буде питання про відставку віце-прем’єра Ленура Іслямова, якого призначили за рекомендацією Меджлісу в квітні цього року.

Про можливу відставку Іслямова заговорили після зустрічі делегації кримських татар, лояльних до нової кримської «влади», з президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі 17 травня. У складі цієї делегації не було держслужбовця Ленура Іслямова, проте знаходився член Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов. У середу його кандидатуру підтримали майже одноголосно – 74 із 77 депутатів віддали свої голоси «за». Питання про відставку Іслямова взагалі не ставили.

Призначення Ремзі Ільясова на посаду віце-спікера кримського «парламенту» стало несподіванкою для тих, хто спостерігав за складними останнім часом відносинами нинішньої «влади» Криму і кримськими татарами. Однак сам представник Меджлісу кримськотатарського народу і делегат Курултаю – національного з’їзду кримських татар – каже, що обговорення його призначення на цю посаду тривало протягом останніх трьох місяців.

«Ми багато думали, і наша остання принципова розмова відбулася 5 травня під час засідання Меджлісу. Там і прозвучала пропозиція обійняти цю посаду після 18 травня», – прокоментував своє призначення журналістам Ремзі Ільясов.

«Спікер» Криму Володимир Константинов угледів у цьому кадровому рішенні виключно позитивні сигнали. «Можна нас критикувати або опонувати, але не брати участі не можна, оскільки страждає сам народ. І тому сьогодні це рішення прийнято, я вважаю це хорошим знаком, почнеться спільна колективна робот», – сказав Володимир Константинов.

Меджліс «добро» не давав

Офіційний коментар Меджлісу кримськотатарського народу з’явився тільки ввечері. До цього в кулуарах представницького органу говорили про те , що всередині самого Меджлісу немає одностайного схвалення або засудження дій Ремзі Ільясова. Ще недавно він вважався одним із головних претендентів на крісло голови Меджлісу і під час виборів програв своєму давньому опонентові Рефату Чубарову з різницею лише в 12 голосів.

«Наш колега поспішив. Участь (у «владі» – ред.) однієї людини, нехай навіть на посаді віце-спікера у той час, коли не вирішені найпринциповіші питання, які дозволять забезпечити права кримськотатарського народу в цих реаліях, нічого не дасть», – зазначив голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Тим часом у коментарях пресі новопризначений «віце-спікер» ділився своїми планами: втілювати в життя укази президента Російської Федерації з облаштування депортованих громадян. Зокрема, Ремзі Ільясов згадав про мовне питання і проблеми повернення депортованих, які все ще залишаються за межами Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG