Доступність посилання

ТОП новини

Українці Варшави засоромили посла Франції за «Містралі», продані Росії


Франція більше не може вважати себе демократичною країною, оскільки для неї найважливіші гроші, а не демократичні цінності, заявили представники Євромайдану-Варшава послові Франції у Польщі П’єрові Бюле.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, євромайданцівці прийшли на презентацію польськомовного видання книжки посла «Про потужність ХХІ сторіччя». Вони розгорнули у залі українські прапори та плакат із написом «Ні» контрактам, які підтримують смерть!!!».

До посла звернулася Юлія Гоголь, одна з організаторок цієї акції протесту. Вона сказала, що варшавські українці мусили піти на такий крок, оскільки посол Бюле не відреагував на їхній пікет французького посольства. Вона також нагадала, що у вівторок Євромайдан-Варшава протестував біля дипустанови проти продажу Францією росіянам військових кораблів «Містраль».

Біля французького посольства, розповіла Гоголь, євромайданцівці встановили басейн із червоною водою, яка символізувала кров убитих українців. Гоголь сказала, що це кров людей, які володіють «найбільшою потужністю ХХІ сторіччя – силою солідарності».

Щоб краще пояснити французам, що зараз переживають українці, активістка запропонувала їм відчути себе у ролі народу, на який напала сусідня держава.

«Ми почуваваємося так, наче англійці анексували Нормандію, а українці підписали з англійцями договір про будування кораблів, та ще й назвали один із кораблів «Шербур», тобто назвою французького порту в Нормандії», – сказала активістка.

Як пояснила Юлія Гоголь Радіо Свобода, цим вона натякнула на те, що один із кораблів, проданих французами Росії, хоча ще не добудованих, має назву «Севастополь».

Насамкінець українці вручили послові Бюле «подарунок» – модель військового корабля, скроплену символічною українською кров’ю. Присутні на презентації книжки варшав’яни відреагували на вручення «подарунка» оплесками. Посол запевнив, що передасть кораблик президентові Франції Франсуа Олланду.

Адам Ротфельд, екс-міністр закордонних справ Польщі, який вів презентацію книжки П’єра Бюле, подякував євромайданівцям за перформанс. За його словами, їхній вчинок – це природна реакція на події в Україні, яка можлива в демократичному суспільстві.
XS
SM
MD
LG