Доступність посилання

ТОП новини

Очікування українців Британії від нового президента


Лондон – Українці у Великій Британії за останні півроку підтвердили репутацію однієї з найбільш політично активних громад української діаспори у Європі.

Цієї неділі ті, хто мають громадянство України, скористаються правом голосування на президентських виборах. Проте чимало навіть тих, які народжені у Великій Британії і українських паспортів не мають, активно цікавляться політичними процесами на історичній Батьківщині і беруть участь у місцевому громадсько-політичному житті.
Очікування британських українців від нового президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Лондонська виборча дільниця зазвичай працює у посольстві України поблизу станції метро Голланд парк. На сусідній вулиці з посольством – будівля Українського інституту у Лондоні. Це доброчинно-освітня організація, яка поширює знання про Україну у Великій Британії.

У приміщенні Українського інституту за кільки днів до голосування на президентських виборах відбулася розмова про очікування закордонних українців від нового українського лідера.

Легітимізація влади

Директор інституту Андрій Гундер, який народився і виростав у Лондоні, сказав Радіо Свобода, що вибори мають стати важливим кроком у процесі виходу України з кризи і зауважив, що Британія очікує визначення нового легітимного українського лідера, з яким матиме справу міжнародна спільнота.
Серед найголовніших завдань нового президента – боротьба з корупцією
Андрій Гундер

«Серед найголовніших завдань нового президента – боротьба з корупцією», – сказав Андрій Гундер, називаючи головні дії, яких очікують від нового президента України.

Інший учасник розмови Андрій Герус – працює у Києві в одній з фінансових установ, а в Лондоні перебуває для навчання. Він у розмові висловив думку, що президентські вибори повинні стати лише першим кроком у політичному процесі, і що українці повинні якомога швидше отримати нагоду обрати новий парламент.

«Я бачу два пріоритети: перше – це стабілізація ситуації на сході України, щоб там відновилося дійсно мирне життя, і друге – це швидкі реформи», – вважає Андрій Герус, який наголошує на потребі для нового президента використовувати співпрацю з чинним урядом.

Третя учасниця дискусії, Марина Денисенко, живе у Лондоні і працює в Інституті Адама Сміта. Вона говорила, що новий президент повинен взяти на себе відповідальність за втілення реформ в Україні і зокрема за покращення бізнес клімату.

«Викликає певне занепокоєння те, що рейтинг президентських перегонів очолює людина, яку можна вважати олігархом. Інше питання, чи буде створено систему стримування і противаг, щоб та людина не узурпувала владу, щоб вона була підзвітна парламенту й іншим гілкам влади – судовій зокрема. Трохи розчаровує той момент, що Майдан нам не приніс нових лідерів», – поділилася думками Марина Денисенко.

Усі троє учасників інтерв’ю зійшлися на думці, що одразу після обрання президента Україна повинна переобрати парламент, щоб повністю оновити владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG