Доступність посилання

ТОП новини

Порівняння Путіна з Гітлером викликало обурення Москви


Лондон – Посольство Росії у столиці Великої Британії обурене у зв’язку з повідомленнями про те, що спадкоємець британського престолу принц Чарльз порівняв президента Путіна з Адольфом Гітлером.

У четвер заступник російського посла в Лондоні мав зустрічатися з представниками британського Міністерства закордонних справ для обговорення тих повідомлень, які на тлі українсько-російського протистояння привабили значну увагу.

Велика Британія є конституційною монархією і королева Єлизавета Друга – глава держави. Проте державні справи та зовнішня політика є прерогативою парламенту й уряду.

Що б не сказав принц Чарльз у приватній розмові, це залишатиметься насамперед його особистою думкою, нагадав лідер опозиційної лейбористської партії Ед Міллібанд в інтерв’ю британським ЗМІ. Але депутат британського парламенту не вважав за потрібне заперечувати саму можливість порівняння.
Думаю, що багато людей поділяють стурбованість принца Чарльза стосовно Путіна та його дій в Україні
Ед Міллібанд

«Я думаю, що багато людей у країні поділяють стурбованість принца Чарльза стосовно президента Путіна та його дій в Україні. Але справа також у тому, що принц Чарльз повинен мати право на приватні розмови з різними людьми», – сказав Ед Міллібанд.

Те, про що політики й дипломати висловлюються із застереженнями, чітко й однозначно заявляють активісти української громади у Великій Британії, які стоять у пікеті під резиденцією британського прем’єр-міністра на Давнінґ стріт 10, демонструючи портрети президента Путіна з домальованими гітлерівськими вусами.

У британській пресі, а також від багатьох політиків, оглядачів та істориків доводиться чути прямі порівняння того, як Гітлер перед Другою світовою війною анексував Австрію, а потім наполягав на захисті німецькомовного населення у Чехословаччині, із тим, як Путін анексував Крим, і заявляє, що захищає російськомовних в Україні.

Приватна розмова

Згідно з повідомленнями, принц вдався до порівняння, перебуваючи у Канаді, у розмові з працівницею музею імміграції, коли вони обговорювали трагедію Другої світової війни у Європі і зокрема окупацію Польщі. Та жінка пережила трагедію Голокосту і втратила багатьох рідних.

У відповідь на запити преси королівський двір заявив, що приватні розмови принца коментувати не буде. Тим часом заступник прем’єр-міністра Нік Клеґ фактично погодився з тим, що, можливо, сказав ймовірний майбутній глава держави.

«Принц Чарльз має право висловлювати погляди і особливо у розмовах, які він вважає приватними. А щодо порівняння сучасної постаті із постаттю з історії, я би сказав, що зловісна поведінка Путіна щодо народу України не лише погана для України і несправедлива стосовно українців, які цієї неділі провадять надзвичайно важливі вибори. Я також вважаю, що це погано і для самої Росії», – заявив Нік Клеґ, який є лідером Ліберально-демократичної партії – молодшого партнера консерваторів у теперішній урядовій коаліції.

Іронія історії і сучасності полягає у тому, що наступного місяця російський президент і британський принц мають брати участь у заходах на вшанування річниці висадки західних союзників у Франції, що відкрило тоді західний фронт антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

Зараз Москва не роздмухує потенційного скандалу – можливо, для того, щоб і справді не провокувати подальші дискусії та неприємні для Кремля порівняння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG