Доступність посилання

ТОП новини

«Патріоти ще не перевелися» – представник луганської виборчої комісії


Луганець: «я хочу проголосувати, я все одно прийду»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Луганець: «я хочу проголосувати, я все одно прийду»

Луганськ – Велика кількість жителів Луганщини не зможе проголосувати на виборах президента 25 травня. До зриву виборів докладають усіх зусиль озброєні сепаратисти, які захопили владу в регіоні. Представники ж виборчих комісій не дочекавшись допомоги від київської влади, вважають, що життя дорожче за будь-які вибори.

Єгор – один із тих луганців, які б хотіли проголосувати. Запрошення на вибори не отримав, але на дільницю піде, якщо вважатиме, що це безпечно.

«Якщо це не загрожуватиме моєму життю, життю моїх близьких, то обов’язково піду. Якщо будуть якісь проблеми, якісь заворушення на дільницях, то ні», – каже він.

Для таких як Єгор лідер самопроголошеної «Луганської народної республіки» Валерій Болотов пояснює: вибори у «ЛНР» не заплановані.

«Парламент нашої республіки ухвалив те, що президентські вибори в нашій республіці відбуватися не будуть», – зазначає Болотов.

Для охорони дільниць просять БТРи

Зараз представники «ЛНР» роблять усе можливе, щоб вибори на Луганщині і справді не відбулися. До приміщень, де розташовані комісії, заходять люди з автоматами Калашникова. Часто вони вилучають техніку і документи. До ОВК округу №105 прийшли вночі. Винесли три системних блоки, ноутбуки, особисті речі членів комісії. Ніякого захисту від місцевої міліції, від Києва – лише поради, каже член окружкому В’ячеслав Брагунець.

«Центральна комісія від нас трохи самоусунулась. Ми постійно зідзвонюємося з кураторами і до такого доходить, що нам говорять: «Хочете – проводьте вибори, не хочете – не проводьте. Ми вам нічим допомогти не можемо. Наш голова дзвонив Охендовському і пропонував: «Я проведу, тільки охороняйте окружком і хоча б дві дільниці у школі. Дайте нам озброєних людей, два БТРи. На що Охендовський сказав: «Це може вирішити лише президент». А президента в країні немає, тому виборів не буде», – зауважує Брагунець.

За його словами, членам комісії погрожують фізичною розправою. Більшість залякані і вважають за краще не сперечатися із озброєними сепаратистами. Втім, знаходяться справжні фанати процесу голосування, розповідає В’ячеслав Бригунець.

«Приходять до нас і просто не вірять, що виборів президента у Луганську не буде,– каже він. – Сьогодні приходив чоловік. Був дуже наполегливий. Говорить: «Я хочу проголосувати, я все одно прийду». Я йому кажу: «Куди ви прийдете? Немає виборчих комісій». – «Я все одно прийду, хочу голосувати, зробити свій вибір». Тобто, патріоти ще не перевелися, і це добре». ­

За даними обласного відділення КВУ, на Луганщині робота 9 із 12 окружних комісій залишається частково або повністю заблокованою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG