Доступність посилання

ТОП новини

Як російські ЗМІ пояснюють ПЗРК в багажнику журналістів LifeNews?


Україна перетворюється на Сомалі, стверджує телеканал Росія, розповідаючи про долю двох російських журналістів телеканалу LifeNews, затриманих 18 травня поблизу Краматорська Донецької області. Російські ЗМІ повідомляють, що їхні співгромадяни опинилися «в полоні». Російський телеканал звинувачує українську сторону в брехні, заявляючи, що журналісти мали необхідне посвідчення для роботи в Україні. Тоді як в у відеокадрі – папір, виданий «Донецькою народною республікою», організацією, яка в Україні має статус терористичної. Російський канал не спростовує той факт, що журналісти мали пусковий зенітно-ракетний комплекс у своїй машині, але мають для нього оригінальне пояснення.

Уже кілька днів російські телеканали повідомляють про долю двох своїх колег із російської таблоїдного телеканалу LifeNews, яких було затримано в Донецькій області без журналістських посвідчень, але з пусковим зенітно-ракетним комплексом у багажнику автомобіля. У вечірньому ефірі у середу 21 травня журналіст телеканалу «Росія», стоячи перед будинком СБУ в Києві, розповів, що про долю колег нічого не відомо вже протягом доби.

«Вже добу про журналістів з компанії LifeNews нічого не відомо. Зараз вони десь тут. На території, чи навіть у підвалах Служби безпеки України. Їх точно допитують, про це заявлено офіційно. Але колеги побоюються, що з журналістів намагаються «вибити» ще якісь свідчення», – розповідає кореспондент телеканалу «Росія» в Києві.

Коментуючи зйомки затримання журналістів українськими спецслужбами, російський журналіст стверджує, що на кадрах – всі необхідні документи для репортерської роботи в Україні, а СБУ навмисно вводить в оману українську громадськість.

­«Ось вони – їхні редакційні посвідчення, і на Марата Сайченка, і на Олега Сидякіна. А також їхні паспорти на роботу в Донецьку», – говорить російський журналіст.

Придивившись до кадру уважніше, можна побачити, що «акредитацію на роботу в Донецьку» видали представники «Донецької народної республіки», яка в Україні має статус терористичної організації. І навряд чи цей документ можна вважати достатнім для роботи на території України.

Не спростовуючи того факту, що в російських журналістів при затриманні знайшли пусковий зенітно-ракетний комплекс в машині, в якій вони подорожували, російський репортер знайшов цьому факту своє пояснення.

«Ще одне запитання, дивлячись на зйомку. А хто ж тоді третій затриманий в смугастій майці? Найімовірніше, саме він був за кермом, при чому своєї машини. Репортерам керувати просто ніколи. Тому, цілком логічно, що це – ополченець. На кадрах промелькнуло його посвідчення співробітника міліції. І ПЗРК, напевно, його», – пояснює російський журналіст.

Про те, чи задовольнить така версія слідство, українська влада пообіцяла розповісти вже найближчим часом. Але поки що саме це питання виглядає головним.

«Чи ці люди під прикриттям журналістів є насправді бойовиками і терористами, чи вони як журналісти взаємодіють і складають інформаційний супровід терористам. Слідство проводиться, і це велика запитання: чому двоє журналістів мають таку зброю? Вони комусь її перевозять, чи вони самі нею користуються?» – сказала в ефірі Радіо Свобода заступник голови Ради безпеки і оборони України Вікторія Сюмар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG