Доступність посилання

ТОП новини

Населення Донбасу виступить проти сепаратистів (огляд преси)


Київ – Економічна безвихідь змусить робітничий клас населення Донбасу піднятися проти сепаратистів, переконує тижневик «Коментарі». Видання пише, що протистояння на Сході країни дійшло до межі, паралізувавши економіку регіону. Відтак, затіяна гра вже позначається на вмісті кишень місцевих заводчан і гірників, для яких єдиним захистом від злиднів залишається опір сепаратистам. Про це йдеться в статті «Шахтарі повернуть Донбас Україні».

«Хто керує донецьким бунтом?» – у публікації під такою назвою дописувач «Українського тижня» констатує, що єдиного керівного центру донецьких сепаратистів немає. Контролюють терористичні угруповання сьогодні різні люди, які часто самі погано знаходять спільну мову між собою. Те, що відбувається нині в Донецькій області, нагадує автору статті пугачовщину. Повсталі бунтівники нечисленні, але їм не рідко співчувають низи, надто ж певні суспільні прошарки. Враховуючи соціально-економічну обстановку на Сході, насіння заколоту впало у благодатний ґрунт. Головним замовником і фінансистом пожежі, на думку дописувача, виступили втікач Віктор Янукович і його найближче оточення. Чи контролює верхівку самопроголошеної так званою «ДНР» Росія? Безумовно, наголошу видання, Кремль має вплив на бунтівників, але слід розуміти, що музику замовляють усе ж таки місцеві еліти, без яких ніякий заколот не спрацював би. Саме сили всередині Донбасу допомогли перетворити регіон на палаючу Абхазію, переконаний дописувач.

Тимошенко в разі поразки на виборах президента може перейти в опозицію. Така діяльність – її стихія. І непоганий плацдарм для майбутнього реваншу, переконує експерт тижневика «Країна». Опозиційність Тимошенко буде жорстко антипорошенківською. Юристи «Батьківщини» планують оскаржувати результати виборів 25 травня. Водночас ще до виборів Тимошенко надмірно турбувалася про ухвалення закону про опозицію. Його проект пройшов перше читання. Він передбачає, що опозиція отримає чимало високих посад, зокрема першого заступника голови Верховної Ради. Якщо закон ухвалять, «Батьківщина» та її лідер отримають гарантії політичного майбутнього, зауважує видання.

Зараз Україна має шанс трансформуватися в успішну країну або зникнути, попереджають «Коментарі». Якщо сьогодні не змінити державний підхід до економічної політики та планування розвитку, то країна отримає не просто бунти безнадії на Сході та Півдні країни, а й повну втрату суверенітету протягом ближчих двох-трьох років. На цьому наголошується в матеріалі під заголовком «Бунт голодних мільйонів».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG