Доступність посилання

ТОП новини

Українські вибори як привід для мужності і захоплення (огляд преси)


Представники західної преси називають українські президентські вибори, які пройдуть 25 травня, чи не найважливішими в історії країни. Журналісти також упевнені, що цієї неділі світова увага буде прикута не лише до України, але і до Росії, від дій якої багато що залежить.

Американська газета New York Times нагадує, що для України є дуже важливо, щоб усі сторони прийняли результати голосування. «Тоді Москва може припинити називати тимчасову адміністрацію «незаконним режимом у Києві», а обраний президент може почати відновлювати економіку і соціальну систему України, котрим завдано величезних збитків за останні декілька місяців», – пише New York Times. Але видання нагадує, що самі вибори не вирішать проблем України, якщо новий президент не зможе також взятися за глибоку корупцію, яка була і залишається відмінною рисою українського уряду з моменту здобуття державою незалежності в 1991 році.

Американський журнал Forbes також пише, що довкола виборів в Україні є багато «якщо». «Але якщо все вийде і Росія визнає результати виборів, це може стабілізувати ситуацію на Сході України, – пише видання. – Росія більше не буде мати можливості стверджувати, що вона має право використовувати війська проти влади, яка не була обрана, тому що президент буде обраним».

Інше американське видання Washington Post вважає, що не дивлячись на те, як Росія відреагує на українські вибори 25 травня, не можна забувати про попередні дії Кремля. «Хоча у найближчі дні в центрі уваги США та інших західних країн буде підтримка та допомога в проведенні виборів, важливо не забувати про Росію, – пише видання. – Президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Анґела Меркель та інші лідери ЄС повинні також визнати реальність того, що остання «червона лінія», яку вони провели, була повністю проігнорована Володимиром Путіним. Це повинно призвести до наслідків, які вони обіцяли: значні санкції для стовпів, що підтримують російську економіку».

Американський історик і фахівець Східної Європи Тімоті Снайдер нагадав читачам журналу New York Review of Books про мужність, яку українці покажуть своїм голосуванням у неділю. «Цієї неділі українці, ймовірно, проголосують у набагато більшій кількості, ніж ми (американці) на наших останніх президентських виборах, і за це вони заслуговують нашої поваги, – пише Снайдер. – Українці, які голосують на південному сході, незважаючи на загрозу насильства, заслуговують нашого захоплення. Вибори можуть бути, як ми повинні пам’ятати з недавньої історії південного сходу США, приводом для простої людської мужності».
  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG