Доступність посилання

ТОП новини

Вимушені переселенці з Криму організували перший Всеукраїнський з’їзд


Вимушені переселенці з Криму організували перший Всеукраїнський з’їзд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Де жити, вчитись, лікуватись, працювати та від кого чекати правового захисту? Для вирішення цих проблем кримчани зібрались на першому Всеукраїнському з’їзді вимушених переселенців. Тим, хто змушені були залишити рідні домівки і виїхати на материкову частину країни, пропонують об’єднуватися в робочі групи і спільними зусиллями вирішувати нагальні проблеми.

Вимушені переселенці з Криму тепер разом вирішуватимуть проблеми житла, працевлаштування та правового захисту. Про формування відповідних робочих груп вирішили на першому Всеукраїнському з’їзді вимушених переселенців із Криму. Володимир Фальковський, один із організаторів, пропонує кримчанам, які перебрались на материкову частину України, вирішувати проблеми спільними зусиллями.

«Зараз усі розкидані, а необхідно кримчан об’єднати в одну команду. Організатори зіткнулися з тим, що в деякі точки розселення кримчан гуманітарної допомоги надходить навіть більше, аніж потрібно. А от в інших місцях її суттєво бракує. Взагалі не відпрацьовані механізми правильного розселення, ведення обліку. Ну і законодавча база зовсім не пропрацьована. Для цього всі об’єднуються в одну команду», – розповів організатор.

Для співпраці кримчан сформують відповідні комітети. Робочі групи вирішуватимуть проблеми тимчасового і постійного житла, працевлаштування, соціального забезпечення, освіти. Окрім того, планують співпрацювати з державними органами влади та міжнародними інституціями.

Приватний підприємець Олександра Швець переїхала до Києва, тому що переконана: в окупованому Криму неможливо розвивати бізнес. Вона хоче долучитись до робочої групи з питань підприємництва та банківської справи. Жінка сподівається, що таким чином вдасться допомогти собі та іншим розвивати свою справу на материковій частині України.

«У нас приватний бізнес. Син, дочка, онучка, ми всі сюди перебрались. В Росії немає як такого малого та середнього бізнесу, а саме це нас годує. Там немає можливості розвивати свою справу. Ну і головна причина для переїзду, що за мене усе вирішили. Я не хочу жити в Росії, а якби хотіла – спакувала би валізу і переїхала б, я ж вільна людина», – додає кримчанка.

До Всеукраїнського з’їзду долучились громадські організації, благодійні фонди та державні установи. Організатори обіцяють, що зустрічі кримчан незабаром перетворяться на реальний механізм вирішення проблем переселенців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG