Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2014 – найчесніші та найпрозоріші?


Київ – Найчесніші та найпрозоріші за останній час президентські вибори прогнозують у парламентській більшості. Водночас у Партії регіонів говорять: фальсифікації 25 травня будуть, і багато хто відстоюватиме своїх кандидатів зі зброєю в руках. Наскільки масштабними можуть бути порушення у цю неділю?

Загальний клімат демократії, прозорості й законності зараз нижчий, ніж був раніше. А виборців охопили страх і паніка, заявив Про це у коментарі Радіо Свобода заявив депутат-регіонал Володимир Олійник.
Раніше – так, якийсь адмінресурс був, а зараз – гуляйполе!
Володимир Олійник

«Раніше – так, якийсь адмінресурс був, а зараз – гуляйполе! Багато людей зі зброєю налаштовані рішуче щодо отримання результату по своєму кандидату. Це я кажу ще за ту територію, де слава Богу, не стріляють. А там, де стріляють, як бути? Вибори провести можна, але потім буде проблема визнання їх легітимності, не просто міжнародними організаціями, а головне, щоб люди визнали!» – зазначає Олійник.

Рада не змогла запровадити кримінальну відповідальність за фальсифікації

Водночас саме Партія регіонів (а також комуністи та деякі представники більшості) не голосували за Закон щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян і фальсифікацію аж до обмеження волі до 7 років.

«Напевно на злодії і шапка горить, люди, які дуже боялися, що може наставати відповідальність саме за перешкоджання волевиявленню громадян, стали на заваді голосування за цей законопроект», – зауважив в коментарі Радіо Свобода депутат від партії УДАР, голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак. «Закон мав би нести превентивний характер, там були певні нові норми щодо покарання за перешкоджання реалізації виборчому праву громадян. Це стосується якраз діяльності терористів на сході країни», – додав депутат.

Дуже багато людей проти фальсифікації

Водночас Віктор Чумак прогнозує найчесніші та найпрозоріші за останній час президентські вибори. І однією з причин називає те, що обидва потенційних головні кандидати де-юре не є представниками виконавчої влади.
Порушення були, є і будуть. Але от щодо масштабності фальсифікацій, то напевно, вони неможливі
Віктор Чумак


«Зрозуміло, що говорити про те, що вибори відбудуться без будь-яких порушень, я не можу. Порушення були, є і будуть. Але от щодо масштабності фальсифікацій, то напевно, вони неможливі. Бо дуже багато людей налаштовані проти такої поведінки будь-яких політичних партій», – вважає Чумак.

Проблеми будуть на місцевих виборах

Голова «Комітету виборців України» Олександр Черненко теж каже, що у цьому році серйозних фальсифікацій на виборах президента не буде. Однак зараз головне питання в іншому, зауважує він.
Сьогодні є задача взагалі ці вибори провести
Олександр Черненко

«Сьогодні є задача взагалі ці вибори провести, не кажучи про фальсифікації. Жоден кандидат не має монополії в комісії, нема адміністративного, фінансового ресурсу, щоб організувати фальсифікації виборів», – вважає Черненко.
Що ж до місцевих виборів, то тут ситуація складніша, особливо в Києві, зазначають експерти. Вже на етапі передвиборчої кампанії кандидати застосовують підкуп і чорний піар.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG