Доступність посилання

ТОП новини

Сергеєв звинувачує Росію у спробах підірвати вибори в Україні


Юрій Сергеєв на прес-конференції у штаб-квартирі ООН, Нью-Йорк, 23 травня 2014 року
Юрій Сергеєв на прес-конференції у штаб-квартирі ООН, Нью-Йорк, 23 травня 2014 року
Постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв у п’ятницю звинуватив Росію у спробах підірвати майбутні президентські вибори і вимагав від Москви припинити практику провокацій та виконувати Женевські домовленості.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство об’єктивно оцінити процес відновлення взаєморозуміння та безпеки в нашій країні, не йти за російською пропагандистською брехню, як і вжити всіх необхідних заходів стосовно російського керівництва для того, щоб зупинити агресора та не дозволити йому зупинити право українського народу вільно голосувати на президентських виборах 25 травня. Ми категорично вимагаємо від Російської Федерації припинити практику провокацій нестабільності, відвести війська від українських кордонів та виконувати зобов’язання, взяті у рамках Женевської угоди», – заявив Сергеєв на прес-конференції у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Він також заявив, що Росія «продовжує цинічно дестабілізувати ситуацію в Україні», повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Український дипломат, зокрема, вважає, що проведення Росією військових навчань на українському кордоні в день президентських виборів свідчить про «реалізацію тривалих зусиль Росії й надалі дестабілізувати ситуацію на сході України, так само як і чинити тиск на український народ».

«В Україні немає ніякої громадянської війни. Немає війни між українцями, є зовнішнє втручання та підтримка терористичних груп в Україні для дестабілізації ситуації. Це битва українців проти терористів у східній частині України», – запевнив Сергеєв журналістів.

За його словами, Україна очікує, що заяви російського керівництва про намір працювати з новообраними українськими органами після виборів 25 травня, з якими виступав президент Росії Володимир Путін, будуть підтверджені справами.

«Після всіх подій у відносинах України та Росії за час останніх місяців ми довіряємо справам, а не словам. Якщо це було сказано Путіним відкрито, ми очікуємо, що після виборів будуть дії», – заявив Сергеєв.

На думку українського дипломата, ці справи мають підтвердити, що Росія хоче будувати «добросусідство, яке базується на основі поваги права українського народу будувати своє власне майбутнє».

«Тому нам потрібні вибори, які принесуть стабільність, насамперед Україні, та які принесуть стабільність у наші відносини з сусідом», – сказав постійний представник України в ООН у п’ятницю.

Цього ж дня в Росії президент Володимир Путін, серед іншого, заявляв, що його влада «з повагою поставиться до вибору українського народу» і співпрацюватиме з новообраними владними структурами. При цьому він знову заявляв, що «легітимним президентом України», на його думку, залишається Віктор Янукович.
XS
SM
MD
LG