Доступність посилання

ТОП новини

Із Росії стрімко втікає капітал через дії режиму Путіна проти України


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Чарльз Рекнагел

Російський капітал втікає із власної країни через серйозні політичні потрясіння. Нинішнє протистояння Росії із Заходом з приводу України викликало найбільший відтік капіталу з часів фінансової кризи 2008 року.

Точна кількість капіталу, що його втрачає Росія у зв’язку з кризою між Москвою і Заходом стосовно України не відома нікому. Однак, сума в будь-якому випадку досить велика, щоб викликати побоювання, що подібний розвиток подій може серйозно уповільнити економічне зростання країни.

Згідно з останніми оцінками, в першій чверті року витік капіталу із Росії склав від 50 до 70 мільярдів доларів, залежно від джерел інформації.

Відтоді сума капіталу, що покинув країну, очевидно, зросла. За швидкістю, з якою капітал залишає країну, експерти порівнюють нинішню ситуацію з останньою значною російською кризою – рецесією 2008 року.

Ця рецесія була викликана падінням цін на нафту і скороченням зовнішнього фінансування, пов’язаними з глобальною фінансовою кризою. Із середини 2008-го до середини 2009 року Росію залишили близько 200 мільярдів доларів. Потрійний удар, викликаний цінами на нафту, рухами капіталу і скороченням зовнішнього фінансування призвів до падіння ВВП в 2009 році на 7,9%.

Тім Еш, експерт з економік країн, що розвиваються, із лондонського Standard Bank, вважає, що якщо криза між Сходом і Заходом поглибиться ще сильніше, «небезпека полягає в тому, що ми побачимо повторення 2008 року».

«Зараз не найкращий час. Економіка не в кращому стані і зростання надзвичайно слабке», – вважає він.

«Витік капіталу означає зростання процентних ставок. Таким чином, якщо ви – російська компанія і вам необхідно позичити грошей для інвестиції, вам це обійдеться дорожче. А це означає, що вони будуть інвестувати менше, що означає менший ріст. Це перетворюється на свого роду замкнуте коло», – зазначає Тім Еш.

Відтік капіталу з Росії, який за оцінками Світового банку може досягти в 2014 році 150 мільярдів доларів, є ненавмисним, хоча і не настільки вже несподіваним наслідком пов’язаної з Україною політичної кризи.

За словами оглядачів, це ще раз підкреслює, що російські капіталісти не вірять, що економічна система Росії здатна забезпечити збереження їхнього стану.

Непередбачуваність лякає

Директор з досліджень російського відділення Transparency International Антон Помінов вважає, що навіть у звичайні роки від 50 до 60 мільярдів доларів із законних і незаконних засобів залишає країну з метою збереження за кордоном.

«Основною причиною є відсутність впевненості у завтрашньому дні, вважає він.

Помінов зазначає, що інвестуючи, російські капіталісти, як і будь-які інші капіталісти, бажають певного рівня передбачуваності. Можливо, вони не в змозі передбачити успіх своїх власних підприємств, проте їм необхідна впевненість у стійкості того ширшого бізнес-середовища, в межах якого вони оперують.

Проте ні політичне, ні бізнес-середовище в Росії такої стабільності не пропонують.

«В умовах, коли наступного дня все може змінитися, передбачити що-небудь абсолютно неможливо», – зауважує Помінов.

Непередбачуваність полягає не тільки у відсутності правового захисту, що гарантує, що власність не буде захоплена хижими чиновниками. Вона полягає і в неможливості передбачити заздалегідь, як авторитарний уряд Росії буде діяти в кризовій ситуації, навіть під загрозою завдати шкоди міжнародним торговельним відносинам.

Відмова Москви взяти до уваги вимоги Заходу перестати втручатися у внутрішні справи України, а також її захоплення Криму послужили причиною ухвалення двох пакетів санкцій. Ці санкції спрямовані проти лідерів сепаратистів і російських чиновників, в тому числі і з найближчого оточення російського президента Володимира Путіна.

Це також призвело до зниження рейтингу Росії до майже «непридатного» рівня агентством кредитних рейтингів Standard & Poor, згідно до того, як іноземні інвестори відводять свої вкладення з країни у зв’язку з кризою, що розростається.

Відтік як російських, так і іноземних коштів з Росії може означати, що довіра інвесторів до Москви сильно похитнулася, і її буде непросто знову здобути.

«У Росії для забезпечення тривалого сприятливого майбутнього росіяни й іноземці повинні захотіти інвестувати у свою власну економіку», – вважає Еш.

«Протягом останніх чотирьох або п’яти років цього не відбувалося, а після проблем з Україною, Кримом та погіршення відносин між Росією і Заходом, стане ще менш ймовірним», – наголошує експерт.

Відтік капіталу в першому кварталі цього року вже склав суму, рівносильну цілому року за звичайних обставин. Питання тепер полягає тільки в тому, скільки готова втратити Москва заради того, щоб продовжити свій нинішній політичний курс.

27 березня міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв попередив, що темпи зростання країни можуть сповільнитися до менше одного відсотка і навіть майже до нуля, якщо відтік капіталів досягне 150 мільярдів доларів.

Навіть до пов’язаного з Україною конфлікту в Росії спостерігалося найбільш повільне економічне зростання з 2009 року. На тлі падіння цін на нафту – основного російського експорту – валовий внутрішній продукт (ВВП) країни збільшився лише на 1,3 відсотка в 2013 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG