Доступність посилання

ТОП новини

«Українцям бажаю витримати» – мер Праги Томаш Гудечек


«Українцям бажаю витримати» – мер Праги Томаш Гудечек
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

«Вірю, що і в Україні прийде час, коли олігархи будуть визначною рушійною силою» – мер Праги Томаш Гудечек

Природознавець за освітою, який любить спілкуватись з людьми, голова національного Товариства спортивних танців, що їздить на роботу на велосипеді. Все це стосується 35-літнього мера Праги Томаша Гудечка – наймолодшого керівника міста в новій історії чеської столиці. Томаш Гудечек запам’ятався ще й тим, що всупереч усталеним традиціям категорично відмовився приймати як гостя Праги колишнього президента України Віктора Януковича, коли він ще був при владі. Томаш Гудечек також одним із перших підтримав ініціативу вивісити український прапор і це зробив днями на будинку мерії Праги.
Мер Праги вивішує на мерії український прапор, 21 травня 2014 року
Мер Праги вивішує на мерії український прапор, 21 травня 2014 року

Радіо Свобода поцікавилося в Томаша Гудечка, як, на його думку, нинішні вибори можуть вплинути на загальну ситуацію в Україні.

– Не тільки президентські вибори, але і Київ матиме нового керівника в результаті позачергових виборів мера. Я спілкувався з деким із потенційних кандидатів на посаду мера Києва і вірю, що наша спільна співпраця буде далі продовжуватись.

– Проросійські сепаратисти на Сході України говорять, зрештою, подібні думки лунають і з Москви, що президентські вибори в Україні нічого змінять. Що Ви про це думаєте?

– Гадаю, що ці висловлювання цілком відповідають намірам, які ці проросійські сепаратисти мають. Але ці наміри не дуже відповідають правді.

– Але чи зможуть вибори президента в цілому змінити політичну ситуацію в Україні?
Конфлікт, чи то в Києві, чи насильницької тимчасової анексії Криму, все це викликало великий підйом українського народу. Це сприймаю, як позитивну річ

– Я переконаний, що і цей конфлікт, чи то в межах ситуації в Києві, чи насильницької тимчасової анексії Криму, все це викликало великий підйом українського народу. Я це сприймаю, як позитивну річ, хоча ситуацію зараз не можна легкого вирішити, але це історична віха.

– Якої Ви думку про олігархів у великій політиці? Зрештою, такий прецедент вже є й на чеській політичній сцені. Маю на увазі депутата парламенту, міністра фінансів, і водночас – другого найбагатшого чеха Андрея Бабіша, маєток якого складає близько 2,5 мільярдів доларів. Андрей Бабіш володіє найбільшим у Чехії агропромисловим підприємством Agrofert.

– Об’єднання політики з підприємництвом завжди було, є і завжди буде. Мова тут про те, до якої міри вони поєднані, і чи є достатньо виваженою рівновага між державним сектором і приватним, а також наскільки цю межу обидві сторони поважають.

У Чехії протягом 20 років по-суті безмежного індивідуалізму, тобто від 89-го року до 2010 року, поєднання бізнесу і політики зміцнювалось. Зараз ми спостерігаємо поступове відділення бізнесу від державної діяльності.
Вірю, що і в Україні за роки, чи десятки років прийде час, коли олігархи будуть визначною рушійною силою

Та все ж з’являються винятки, саме тепер маємо такий дуже виразний виняток у нашому парламенті й уряді. Але все ж довготривала тенденція швидше свідчить про послідовне роз’єднання бізнесу і політики. Я вірю, що і в Україні за роки, чи десятки років прийде час, коли олігархи будуть визначною рушійною силою. Маю на увазі не олігархів, а багатих людей. З іншого боку, вони мали би впливати на політику з позиції бізнесу, ні в якому разі не з позиції політичної влади.

– Пане Гудечек, Ви як мер Праги маєте можливість звернутись до українців у день виборів президента. Щоб Ви їм хотіли сказати?

– Хай вони витримають. Все, що людина робить в житті, має сенс. І навіть якщо ви не бачите сьогодні значення вашої роботи, то обов’язково це побачите за місяць, чи рік.
Мер Праги Томаш Гудечек
Мер Праги Томаш Гудечек
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG