Доступність посилання

ТОП новини

Помер генерал Ярузельський, останній керівник комуністичної Польщі


Півтора місяця до свого 91-річчя не дожив генерал Войцех Ярузельський, останній правитель комуністичної Польщі. 25 травня після тривалої хвороби він помер в одному з варшавських шпиталів. Саме Ярузельський ухвалював рішення про запровадження у Польщі в грудні 1981 року воєнного стану, спрямованого проти антикомуністичної «Солідарності».

Цей стан тривав до липня 1983-го. Упродовж цього періоду від рук міліції та спецслужб загинуло щонайменше 56 польських опозиціонерів. Після встановлення у Польщі демократії питання про долю Ярузельського було предметом бурхливих суперечок у польському суспільстві. Частина антикомуністичних діячів домагалася засудження й ув’язення генерала-диктатора. Проте деякі з них відзначали, що завдяки Ярузельському комуністам та опозиції вдалося знайти компроміс й організувати спільний «круглий» стіл у 1989 році. Мовляв, у результаті проведення цього «круглого» столу країна уникнула кровопролиття й будувала демократію еволюційним шляхом. Якось тяжко хворого Ярузельського, який перебував у шпиталі, відвідав його колишній ворог – лідер «Солідарнсті» Лех Валенса.

Смерть Ярузельського спричинила серед поляків зливу коментарів про його місце в історії Польщі. Антоній Дудек, історик з Інституту національної пам’яті однією з найбільш ганебних сторінок в найновішій історії Польщі вважає той факт, що полякам не вдалося організувати ретельного судового процесу над диктатором Ярузельським.
XS
SM
MD
LG