Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 26 травня. У Росії переможцем виборів в Україні оголосили Яроша


Дмитро Ярош
Дмитро Ярош
І сьогодні чимало агентств у світі дивуються з одного з найбільших «обломів» кремлівського «Першого каналу», який оголосив у неділю ввечері, що на виборах президента України, за попередніми даними ЦВК, перемогу здобуває Дмитро Ярош, лідер «Правого сектора». Чимало спостерігачів не виключають, що ця дезінформація російського телебачення мала збігтись із успіхом хакерської атаки на сайт ЦВК України, але чомусь стався подвійний «облом», як російського «Першого», так і атаки антиукраїнських хакерів.

Прокремлівський «Перший» телеканал оголосив у неділю ввечері, що крайній правий політичний діяч Дмитро Ярош є лідером першого туру президентських виборів в Україні 25 травня. Диктор «Першого» Ірада Зейналова оголосила про це, ілюструючи нібито сторінку ЦВК у Києві: «І знову до виборів в Україні. Ось така дивна картина з’явилася на центральному сервері ЦВК України кілька хвилин тому. Судячи з неї, перше місце на виборах президента України займає Дмитро Ярош, у нього 37 відсотків. Петро Порошенко лише на другому місці. Що це – поки-що незрозуміло. Оскільки це кардинально відмінні дані від результатів опитування на виходах із дільниць відразу чотирьох соціологічних служб. Згідно з ними, у Петра Порошенка майже 56 відсотків голосів від кількості тих, що проголосували».

Це повідомлення було проілюстроване скріншотом із вебсайту ЦВК у Києві під назвою «Президентські вибори в Україні», що виглядало нібито, як офіційне джерело.

Диктор визнала, що ці дані про Яроша виглядають «доволі дивно». Але найбільш дивне те, що такі сумнівні цифри були передані у прямому ефірі центрального прокремлівського телеканалу.

Може причина у черговому провалі антиукраїнських хакерів?

Українські ЗМІ інформували незадовго перед виборами про шалені атаки хакерів на вебсайт ЦВК у Києві.

У неділю заступник голови СБУ Віктор Ягун повідомив журналістам про успішний захист вебсайту ЦВК та затримання в Києві спеціальної групи хакерів, котрі атакували вебсайт.

Йшлося також про спеціальну підготовку хакерами на планований ними злам вебсайту ЦВК у Києві вірогідної дезінформації про результати Дмитра Яроша на виборах, що залишилося на російських інтернет-ресурсах.

Врешті-решт, офіційні попередні результати президентських виборів в Україні показали, що Дмитро Ярош далекий від будь-яких шансів на перемогу і набрав близько одного відсотка голосів виборців.

Провідні західні видання також вважають сильним ударом по російській дезінформації, яка змальовує Україну як антисемітську та фашистську державу, результат на цих виборах в Україні президента Всеукраїнського єврейського конгресу Вадима Рабиновича, котрий набрав, згідно з попередніми даними ЦВК, понад 2 відсотки голосів українських виборців та випередив того ж украй правого Дмитра Яроша та голову ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG