Доступність посилання

ТОП новини

Донеччан не евакуюватимуть. Триває ультиматум бойовикам


Український вертоліт МІ-24 над Донецьким аеропортом, 26 травня 2014 року
Український вертоліт МІ-24 над Донецьким аеропортом, 26 травня 2014 року
У Донецьку у вівторок було, так би мовити, тимчасове перемир’я між бійцями АТО і терористами – триває час ультиматуму, наданого бойовикам угруповання «ДНР», визнаного Україною терористичним, для того, щоб скласти зброю. При цьому, мирні мешканці міста піддаються паніці через провокації російських інформаційних агентств про евакуацію жителів, а серед загиблих під час операції з боку бойовиків виявилась лише незначна частина донеччан.

У Донецьку у вівторок масштабних боїв у місті не було. За даними штабу антитерористичної операції, триває час ультиматуму, щоб терористи склали зброю. Однак, наразі, про таке бажання вони не заявляли.

Протягом усього дня у різних куточках міста було чутно поодинокі постріли, автоматні черги або вибухи, наразі скласти цілісну картинку неможливо, адже стрілянина відбувається хаотично, при цьому, контролювати озброєних бойовиків неможливо.

Жителі в безпеці

Місцеві жителі не надто активно відреагували на заклики мера міста не виходити на вулицю, більшість підприємств працює, закрито лише кілька торговельних центрів, а також щонайменше 14 шкіл.

При цьому озброєні люди приходили у кілька шкіл Донецька, цю інформацію підтвердили у навчальних установах. Усіх дітей та персонал відпустили додому, щоб мирному населенню нічого не загрожувало. «Зараз імовірна зона небезпеки контролюється працівниками міліції та ДАІ», – відзвітував міський голова Донецька.

Також перевезли пацієнтів із двох лікарень, що розташовані у зоні проведення АТО, місцева влада намагається максимально убезпечити мирних громадян. При цьому, вранці і вдень чимала частина донеччан спокійно виходила на вулиці міста навіть у центральних районах. Щоправда, ближче до вечора центр став безлюдним.

Через напружену ситуацію біля аеропорту, а також барикади, які звели сепаратисти на вулицях, що ведуть у цю частину міста, були скореговані маршрути громадського транспорту. У штабі АТО наголошують, що операція завершиться лише після повного знищення бойовиків, при цьому міська влада обіцяє – «зачистки» міста не буде.

Водночас, через ранковий підпал льодового палацу у Донецьку на невизначений термін закрився стадіон «Донбас Арена», вочевидь, такий приклад наслідують ще деякі установи міста.

Загинуло 36 осіб

На сьогодні звідні цифри вбитих у перебігу АТО – 36 осіб, зараз більшість тіл знаходяться на судово-медичній експертизі, це лише офіційні цифри від обласної адміністрації.

Щодо поранених, які доправлені до міських лікарень – це, за словами міського очільника, 43 людини. «Серед постраждалих лише 8 мешканців Донецька, також 8 громадян Росії (зокрема жителі міст Грозний, Гудермес, Москва), по 1 людині з Харкова, Миколаєва та області, Одеси, Криму, з міст Донецької області – четверо людей, Походження ще 18 осіб не встановлено», – розповів міський голова. При цьому він наголосив, що серед мирного населення поранення отримало четверо людей.

Евакуація у таких умовах не передбачається, на цьому наголошували представники влади на всіх рівнях, а подібні повідомлення від ЗМІ, на їхню думку, лише сіють зайву паніку. Ще раз хочу наголосити, що евакуація донеччан не проводиться, при цьому, органи влади та ЗМІ поширюють корисну інформацію для мешканців щодо дій в екстрених ситуаціях, вулицями міста розклеєні листівки із адресами найближчих бомбосховищ, а департамент охорони здоров’я поширює поради щодо надання першої медичної допомоги при різних видах травм. Як наголошують в органах влади, це просто корисні пам’ятки, а подібні знання можуть додати мешканцям впевненості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG