Доступність посилання

ТОП новини

Права журналістів на виборах 2014 порушували вдвічі менше, ніж у 2012 – ІМІ


Під час президентських виборів 25 травня на виборчих дільницях в Україні зафіксували сім випадків порушень свободи слова, що більш ніж вдвічі менше, ніж під час парламентських виборів 2012 року (18 випадків). Про такі дані моніторингу Інституту масової інформації Радіо Свобода повідомила регіональний представник ІМІ в Дніпропетровську Зоя Красовська.

За її даними, зокрема, було зафіксовано по два випадки порушень у Миколаєві та у Дніпропетровську й по одному у Львові, Сумах і на Закарпатті.

«У Дніпропетровську сталися два із семи, зафіксованих по Україні, випадки порушення прав журналістів під час виборів. На думку експертів ІМІ, вони не є страшними: журналіст «Точки Опори» потрапив на дільницю лише як спостерігач, а стрімер каналу «112» Антон Салюк, попри те, що на нього «налетіла» голова комісії, зміг вдало провести пряме включення», – зазначила Красовська.

Крім того, за її даними, у день виборів в Україні також було зафіксовано серйозне порушення свободи слова, не пов'язане безпосередньо з виборчим процесом. 25 травня у Луганській області сепаратисти взяли у заручники двох журналістів – В’ячеслава Бондаренка та Максима Осовського, яких затримали на блокпосту в місті Щастя під Луганськом.

На думку виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, кількість порушень свободи слова у день виборів була пов’язана швидше з низьким рівнем знання законів учасниками виборчого процесу, і може свідчити про відсутність серйозних намірів фальсифікувати голосування чи приховати інформацію від суспільства.
XS
SM
MD
LG