Доступність посилання

ТОП новини

Чому євроскептики досягли успіху на виборах до парламенту ЄС?


Джуді Демпсі
Джуді Демпсі

Клер Біґ

Безробіття, імміграція і зростаюче розчарування у популярних партіях – лише деякі з причин, які призвели до успіху євроскептичних та крайніх правих партій на виборах до Європейського парламенту 25 травня. Про те, чому так багато виборців підтримали ці партії, своїми оцінками поділився старший науковий співробітник Європейського Фонду Карнегі і головний редактор блогу Strategic Europe Джуді Демпсі.


– Популярні партії не дуже за себе агітували. Вони не зайняли позицій з певних речей – не відстоювали того, що означає Європейський союз, що означає Європа, як місце для іммігрантів. Це відкрило двері маргінальним партіям. І вони на цьому нажилися.

– Чи можна говорити про протестне голосування, або ж виборці, які віддали свої голоси за антиєвропейські і крайні праві партії дійсно ідентифікують себе з цінностями, яких дотримуються ці партії?

– Ці цінності дуже дивні. Це суміш цінностей. Але я думаю, те, що їх пов’язує, – це антиглобалізація, антиімміграція і анти-, як їм здається, цей величезний федералістський монстр, який називається Європейський союз. Вони скористалися цією антиєвропейськістю, антиглобалізацією. І багато виборців проголосувало за це.

– Чи може це голосування загрожувати фундаментальним принципам Європейського союзу? Чи є Європа на кону?

– Це не впливає на договори. Чотири великих планки Європейського союзу – праця, капітал, люди, демократія – є дуже важливими і вони не зміняться. Що зміниться – це тон, як Європа буде сприйматися зовнішнім світом, і як присутність маргінальних партій в Європарламенті вплине на політику оборони і безпеки в Європі. Розширення, ставлення до Росії, відносини з Україною, відносини з Туреччиною і Близьким Сходом – це великі зовнішньополітичні питання. Внутрішньо-налаштований настрій цих маргінальних партій не обіцяє нічого хорошого на даний момент в Європі.

– Чи будуть ці партії мати достатньо важелів в Європарламенті, щоб впливати на зовнішню політику ЄС?

У них є багато голосів у Франції, Великобританії та інших країнах, вони робитимуть багато шуму


– Якщо Ви подивитеся на цифри, то ні. Але вони можуть бути великою неприємністю. У них є багато голосів у Франції, Великобританії та інших країнах, тому вони робитимуть багато шуму. Це залежить від основних партій, зібратися і відстояти те, що вони вважають захищати варто. Це не лише цінності. Це сама особистість Європи, Європейського союзу. Європейська народна партія, соціалістична група, ймовірно, утворять велику коаліцію прихильників, так би мовити. Вони будуть неприємними до маргінальних партій. Але всі знають, що як тільки маргінальні партії збираються разом, в Європейському парламенті чи в інших парламентах по всій Європі, вони ведуть себе дуже погано і вони зарекомендовують себе дуже погано. Ми побачимо, чи вони зможуть виступити єдиним фронтом. Партія незалежності Сполученого Королівства вже заявила, що не буде працювати з французьким Національним фронтом.

– Прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс описав результат даних виборів як «шок» і «землетрус». Хіба тріумф євроскептиків дійсно застав усіх зненацька?

– Це неабиякий результат, чесно кажучи. Національний фронт – номер один у виборах до Європейського парламенту? І явка дуже висока теж. Так що, так! Опитування громадської думки казали, що вони отримають багато голосів. Але, все ж таки, прем’єр-міністр правий, це був шок.

– Як Ви думаєте, чи змусять погані результати на виборах основні партії переосмислити свою політику, в тому числі з питань імміграції?

– Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великобританії, критикував європейців, які приїжджають на роботу до Великобританії. Це просто не правильно, те, як він критикує поляків і тих, хто «живе за кошти системи соціального забезпечення», тоді як насправді багато з цих іммігрантів зробили великий внесок у британську економіку, платили податки і зробили Британію більш толерантною країною. Але Камерон, через Партію незалежності Сполученого Королівства, вирішив зіграти націоналістичну, популістську карту. Це мало дуже неприємні наслідки. Якщо основні партії хочуть догодити цим крайнім правим партіям, вони можуть тоді просто відмовитися від усього, в що вони вірять. Зараз варто серйозно зайнятися переосмисленням. Маргінальні партії дотримуються дуже вузького та ізольованого погляду на світ. Ці партії не можуть діяти поодинці. Якщо вони вважають, що можуть, то вони марять. Основні партії не можуть продовжувати це марення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG