Доступність посилання

ТОП новини

Трансформація Майдану: чистий, пішохідний і без п’яниць


Київ – Майдан незалежності у Києві може трансформуватись. Понад 30 спільнот Майдану ухвалили маніфест про бачення його розвитку після травня 2014 року. У документі йдеться про збереження Майдану в межах первинних барикад, але з подальшим «облагородженням» і перетворенням його у пішохідну зону.
На Хрещатику демонтували два намети, 28 травня 2014 року
На Хрещатику демонтували два намети, 28 травня 2014 року

Наміри Віталія Кличка, як лідера у виборчих перегонах мера Києва, звільнити вулицю Хрещатик від наметів і барикад для забезпечення проїзду транспорту, обурили людей, які вже встигли уподобати центр столиці.
Головне завдання Майдану виконано. Ми позбулися диктатора
Віталій Кличко

«Доля Майдану цікавить багатьох людей. Я твердо переконаний: головне завдання Майдану виконане. Ми позбулися диктатора. Я також переконаний, що барикади вже виконали свою функцію і вони повинні бути розібрані», – заявив Кличко напередодні.
На Хрещатику демонтували два намети, 28 травня 2014 року
На Хрещатику демонтували два намети, 28 травня 2014 року

Втім, учасники протестів не залишать майдан Незалежності в Києві, поки не будуть виконані всі їхні вимоги: покарання злочинців, люстрація і зміна системи влади, каже політрук Львівської брами Артур Приходько.
Майдан зібрався на віче і тільки віче може його розпустити
Артур Приходько

«Ні новообраний президент, ні Верховна Рада, а тим паче голова територіальної громади не можуть нічого зробити чи закликати до звільнення Майдану. Це не їхнє право, не вони його збирали. Майдан зібрався на віче, і тільки віче може його розпустити», – вважає він.

Майдан має змінитися структурно – Соловйова

У відповідь на заяву Віталія Кличка 50 представників різних спільнот Майдану зібрались і ухвалили спільний маніфест про те, як, на їхню думку, може виглядати Майдан.
Майдан має структурно змінитися через оголошення конкурсу про реорганізацію його території
Наталья Соловйова

«Ми згодні, що Майдан, так як він існує тепер, не має існувати. Ми вважаємо, що Майдан є суб’єктом політики і гарантом виконання Конституції. Майдан має структурно змінитися через оголошення конкурсу про реорганізацію його території. Він має бути охайним, чистим і пішохідним», – розповіла про плани майданівців координатор прес-центру Майдану Наталя Соловйова.

Окрім того, Майдан повинен стати осередком побудови громадянського суспільства, центром громадських ініціатив, йдеться у маніфесті. Після оголошення архітектурного конкурсу, на його території повинні бути екрани для телемостів із регіонами, а Будинок профспілок має перетворитись у громадський центр, пропонують активісти. Разом із тим, від п’яничок та злодіїв, які завелись на Майдані, активісти не відхрещуються і обіцяють розібратися з ними якнайшвидше.
Справжні сили Майдану пішли на передову, і цим моментом скористались деструктивні елементи
Олександр Кривоносов

«Справжні сили Майдану пішли на передову, і цим моментом скористались деструктивні елементи. Можливо, у цьому питанні Майдан проявив слабкість, пригрів і прихистив. Також, безумовно, дітворі, молодшим 18 років, на Майдані робити нічого. У найближчий час порядок у цьому буде наведений», – пообіцяв член Духовної ради Майдану Олександр Кривоносов.

Активісти Майдану також повідомили, що маніфест передадуть у всі державні органи. Після отримання реакції на документ вони готові формувати з представниками влади спільну робочу групу і розпочинати роботу. У разі ж, якщо влада проігнорує цю ініціативу, будуть використовувати «механізми громадського тиску».
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG