Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 28 травня. ЗМІ Росії: Українські вояки ціляться в мирне населення і журналістів


Тіла проросійських бойовиків у морзі, Донецьк, 27 травня 2014 року
Тіла проросійських бойовиків у морзі, Донецьк, 27 травня 2014 року
Київ – Морги Донецька переповнені тілами мирних мешканців, убитих українськими військовими. А пілоти ціляться в цивільне населення і журналістів. Такі повідомлення російських ЗМІ спростовують і незалежні журналісти телеканалу «Дождь» і місцеві мешканці Слов’янська, а також і керівництво АТО.

«Страшніше було тільки в 41-му і 43-му, коли Донецьк (тоді ще Сталіно) «утюжили» «Мессери» і «Фокке – Вульфи» Герінга. Тепер над містом – клини Су-25 і армійських вертольотів Мі-24. Пілоти буденно тиснуть на гашетки, знищуючи все, що здається їм підозрілим. Командири з Києва тут же списують жертви на АТО», – ось так описує ситуацію останніх днів канал «Росія-24»

Представників каналу стверджують: «Кожен загиблий для тріумфаторів Майдану – якщо не терорист, то несвідомий ватник. І літня жінка, що не вчасно вийшла з дому, і таксист, розстріляний на дорозі, і молодий хлопець із сумкою, який не встиг сховатися від граду великокаліберних куль».
Бої із бойовиками в Донецьку (26 травня)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Загиблі – бійці «ДНР»

Водночас повідомлення про численні жертви серед цивільного населення, не підтверджується. Так, за словами слідчого Калінінського райвідділу Донецька Сергія Кокулі, в морг лікарні Калініна у вівторок доставили 33 тіла. Всі вони були одягнені у військову форму й усі загинули від вогнепальних поранень. Усіх їх керівництво угруповання «Донецька народна республіка» («ДНР») назвало своїми бійцями.

«Цивільні особи в морзі – це громадяни, що померли своєю смертю», – наголосив Кокуля.


У Слов’янську ж, як стверджують на каналі «Росія-24», у вівторок знову був артобстріл, снаряди рвалися в районі одного з місцевих заводів. «Оскільки останнім часом під вогнем опиняються житлові квартали, жителі почали масово виїжджати з міста. Від мін, запущених Національною гвардією, загинули вже кілька людей. Багато було вбито буквально на порозі власного будинку».

Насправді стріляють по мирних мешканцях самі бойовики – щоб дискредитувати силовиків, задіяних в антитерористичній операції. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав керівник групи інформування про антитерористичну операцію (АТО) Владислав Селезньов. За його словами, у вівторок терористи знову обстрілювали житлові квартали Слов’янська.

Це підтверджують і самі мешканці Слов’янська.

«Нормально, що той Пономарьов приїхав і почав зі спального району вести вогонь? Це нормально? У мене з грудним малям дружина тікала, вони ж навіть не попередили! Вона бігла з малою дитиною, вони почали стріляти. В 300 метрах від нас! Чоловік не дійшов до нас, вбили його тут!» – кричить чоловік у вуличній розмові, зафіксованій на камеру.

Хто ж погрожує і викрадає журналістів?

Також російські ЗМІ постійно повідомляють про те, що українські військові прицільно стріляють по журналістах (!), яких офіційний Київ називає пособниками терористів.

Водночас журналіст російського телеканала «Дождь» Тимур Олевський повідомляє з Донецька про те, що погрожували йому саме бойовики.

«Вулиця вже перетворена в блокпост – мішки з піском, бетонні блоки там, люди стоять з автоматами і навіть при вигляді камери вони кажуть, знімати не можна, ми будемо стріляти, якщо ви тільки дістанете камеру. Вони ділять місто на сегменти, кожен з провулків перетворюється в фортецю – з одного боку оточені житловими будинками, а з іншого боку блокпостами, то звичайно воювати в такій ситуації легко без жертв стає неможливим практично», – зазначає журналіст.

Крім того, бойовики викрадають журналістів українських та іноземних каналів.

Керівництво сил АТО вкотре наголосило, що дії сил антитерористичної операції спрямовані на стабілізацію ситуації в регіоні, відновлення конституційного ладу та правопорядку, забезпечення миру та спокою в районі проведення операції зі знищення незаконних озброєних формувань, які загрожують життю і безпеці жителів регіону. Як заявив виконувач обов’язків глави адміністрації президента України Сергій Пашинський, жодної загрози для життя мирних громадян України дії українських силовиків не несуть. Повідомлення про можливість завдання авіаційних ударів чи обстрілів міст із важкої зброї є інформаційною провокацією з метою посіяти паніку серед населення Донецька й прилеглих територій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG