Доступність посилання

ТОП новини

Путін боїться повернення бойовиків з України (огляд преси)


Київ – Ще донедавна головною «страшилкою» кремлівської ідеології були «кольорові революції». Будь-який соціальний протест сприймався як замах на основи путінського політичного режиму, констатує газета «Голос України». Державна дума поспіхом ухвалює закони, керуючись ідеєю, що «демократія посилює хаос». За короткий час у Росії було знищено все досягнуте в епоху Єльцина в галузі прав і свобод людини. Сьогодні навіть за звичайний мітинг або пікет учасників можуть затримати на тривалі тюремні строки. Попри надприбутки від природної ренти, продаж вуглеводнів, життєвий рівень простого російського обивателя (за винятком трьох-чотирьох мегаполісів) залишається дуже низьким, а поділ людей на багатих і бідних сягнув у Росії критичного максимуму. Але скоро деякі з бандитів і терористів, посланих на Донбас, повернуться додому, в Росію. І тоді загроза тероризму матиме не ісламське забарвлення, а російське. Хто сказав, що з георгіївською стрічкою на грудях не можна наводити «соціальну справедливість» на рідній, російській, землі? Заголовок публікації – «Москва боїться експорту тероризму».

Ще не завершився підрахунок голосів, і ЦВК офіційно не оголосила про перемогу Петра Порошенка, а вже почали надходити на його адресу привітання. Одне з таких привітань стало своєрідною сенсацією – привітання патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила. Деякі аналітики вже починають ламати голову, що це означає. Адже не секрет, що РПЦ нині реально є частиною державного апарату Росії. Відповідно, її патріарх є майже офіційною особою. Отже, як припускає дописувач газети «День», вище керівництво Росії, яка перебуває в стані неоголошеної війни з Україною, починає зондувати ґрунт для контактів з новим керівництвом країни. І для цього обрано напівофіційну особу – патріарха Кирила. Про це йдеться в статті «Церковна війна за президента».

На Сході бойовики обстрілюють мирні житлові квартали, щоб дискредитувати українських військових. Як стверджує газета «Україна молода», бойовики все частіше використовують подібну підлу тактику. Людей намагаються переконати, що саме сили антитерору застосовують проти них важке озброєння. Конкретніше йдеться в матеріалі «Ця міна «бандерівська».

Кожна зі сторін – Україна, Росія та ЄС – втрачають, якщо Київ і Москва не домовляться про ціну на газ, переконує «Україна молода». Видання пише, що двостороння криза має розв’язатися до 3 червня. Саме цього дня Москва пообіцяла зупинити постачання газу Україні. Від цього демаршу постраждає не тільки «ворожа» для Росії держава, а й Європа, що нині становить найбільший для «Газпрому» ринок продажу природного газу. Тож від загострення кризи постраждають усі. Україна та Європа – бо втратять енергоносії, Росія – бо втратить і прибуток, і репутацію. Отже, доводити ситуацію до крайнощів не вигідно нікому. Але, як зауважує видання, і ставки у цій грі є достатньо високими, аби швидко й безболісно здатися перед першою ж вимогою «противника». Які саме джокери знаходяться у рукавах представників трьох зацікавлених сторін, розмірковують експерти видання у матеріалі «Гра на нервах».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG