Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина: післявиборчі сюрпризи й очікування від нового президента


Дніпропетровськ – Результати президентських виборів на Дніпропетровщині дещо інші, ніж на загальнонаціональному рівні. І хоча лідер перегонів безперечний – Петро Порошенко, серед аутсайдерів спостерігається не така розстановка сил, як в інших регіонах. Які несподіванки результатів голосування в області? Чому дніпропетровці так хотіли бачити при владі земляків? Чого очікують жителі області від п’ятого президента України? Перші коментарі вже дають представники місцевої політичної еліти, громадськості й експерти.

За підсумками президентських виборів, на відміну від інших областей, у Дніпропетровській друге місце посів виходець з регіону Сергій Тігіпко, обігнавши іншу землячку Юлія Тимошенко. Розрив між ними – в майже 1 відсоток голосів. Разом вони набрали близько 20 відсотків – отже, кожен п’ятий виборець Дніпропетровщини проголосував за «свого».

Тігіпко обійшов Тимошенко

Політолог Поліна Церр працювала на виборах у Дніпропетровську в якості спостерігача. Каже: спілкувалась з виборцями різного віку – від дідусів та бабусь до студентів. Серед тих, хто голосував за кандидатів-краян, помітила вона, було чимало людей, досить далеких від політики: вони, додає експерт, виходили з того, що мало знають про кожного з кандидатів, відтак вважали за краще проголосувати за земляка.
Багато людей у Дніпропетровській області взагалі є аполітичними. Вони виходять із того, що краще за Тігіпка, бо «це наша людина»
Поліна Церр
​«Багато людей у Дніпропетровській області взагалі є аполітичними. Вони виходять із того, що краще за Тігіпка, бо «це наша людина». Успіх Тігіпка ще пояснюється тим, що він був одним із перших, хто вийшов із лав Партії регіонів. Це дуже важливо в цей період. Треба констатувати, що є дуже багато, які нічого не знають про Майдан, вони не дивляться телевізор, далекі від політики. Тобто є проблема політичної культури, обізнаності», – каже Поліна Церр.

Неочікуваним називають експерти й успіх в області Олега Ляшка. Його четверте місце і понад 6 відсотків голосів виборців психолог Олена Подолян пояснює тим, що в нелегкі для країни часи частина людей втрачають здатність мислити синтетично й надають перевагу більш простим й категоричним оцінкам «біле – чорне», «добро – зло». В таких умовах популістські, прості за формою й змістом гасла політиків йдуть на «ура», заявляє фахівець.

Ляшко – це людина, яка потрапила в низку некрасивих політичних скандалів. Спроба побудувати «героїчну кампанію» – це і є спроба відігратись за ці події
Олена Подолян
«Під час революцій популістським гаслам люди вірять. Важко цього позбутися, важко налаштуватись на звичний спосіб мислення, сприйняття й оцінювання, адже є пряма загроза життю. І Ляшко дуже правильно відчув цю потребу в суспільстві. Що ж до самої особистості, то Ляшко – це людина, яка потрапила в низку некрасивих політичних скандалів. Але я думаю, що його інтерес президентської кампанії, спроба побудувати «героїчну кампанію» – це і є спроба відігратись за ці події, які були», – зауважує психолог.

У Рабиновича більше голосів, ніж у Симоненка

Ще одна несподіванка, яку принесли результати виборів на Дніпропетровщині – в області, яка вважалась традиційно «червоною» через значні симпатії до комуністів, – Вадим Рабинович, котрий набрав більше голосів, аніж Петро Симоненко, майже на 2 відсотки. Політолог Вікторія Полянська порівнює його успіх із успіхом Олега Ляшка й зазначає, що це явища одного порядку: відповідь на напруження, яке існує в суспільстві.

Політика стає видовищем, стає театральною сценою, де розгортаються події, важливі для нас, суспільства
Вікторія Полянська
«Рабинович набирає голосів більше, аніж Тягнибок з Ярошем разом взяті. Чому? Політика стає видовищем, стає театральною сценою, де розгортаються події, важливі для нас, суспільства. Якщо ми приходимо до театру, ефектнішим для нас буде той актор, який зможе впливати на емоції», – каже експерт.

«Ще немає детального аналізу, але я думаю, що серед виборців Рабиновича буде багато людей з емоціями, жінок, молоді, – додає Вікторія Полянська. – Їх легше зрушити в емоційному плані. Рабинович – дуже цікавий хід. Всі знають, що Україні зараз закидають «націоналізм». А тут Рабинович набирає більше голосів, аніж рафіновані націоналісти. Як Рабинович був присутній в інформаційному просторі? Він б’є по опонентах анекдотами. Залучення політичної сатири до порядку денного, розрядити обстановку гумором – він використовує ці засоби досить вдало».

Дніпропетровщина очікує від Порошенка миру й подолання корупції

Петро Порошенко, беззаперечний лідер президентських перегонів в Україні, на Дніпропетровщині «взяв» на 10 відсотків голосів менше, ніж загалом в Україні. За нього тут – 45 відсотків виборців. Депутат обласної ради, політолог Владислав Романов зазначає: виборці Порошенка сприймають як людину, яка буде конструктором національної безпеки. Для області, яка межує з неспокійним Донбасом, це дуже важливо. Однак політолог говорить й про проблеми, з якими може зіткнутись новий президент та його команда, реалізовуючи свою програму на Дніпропетровщині.

Порошенко виходить з того, що, аби створити нормальну економіку і зменшити корупцію, потрібно створити конкурентну економіку
Владислав Романов
«Порошенко виходить з того, що, аби створити нормальну економіку і зменшити корупцію, потрібно створити конкурентну економіку. Це вимоги ЄС. Ми йдемо в ЄС. З Дніпропетровщиною, безумовно, будуть великі проблеми, адже є багато прикладів і місцевої корупції, і корупції, яка тягнеться ще з часів СРСР. Але Дніпропетровщина може дати приклад нормальних конкурентних відносин», – вважає Владислав Романов.

Водночас депутат Дніпропетровської обласної ради, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Антоніна Ульяхіна, яка є тіткою Юлії Тимошенко, висловлює певні перестороги щодо дій нового президента з вирішення проблем Дніпропетровщини. Вона припускає: новому керівникові держави заважатиме колишня влада.

Думаю, «порошенківці» будуть домовлятись, а нам в цій системі доведеться контролювати владу
Антоніна Ульяхіна
«У нас в обласній раді залишилась більшість із Партії регіонів, 9 депутатів «від Порошенка», 8 – від Тимошенко. Подивимось, яку погоду ми зможемо робити. Я думаю, «порошенківці» будуть домовлятись, а нам в цій системі доведеться контролювати владу. Щоб не дуже домовлялась. Ось так», – сказала Ульяхіна.

За даними ЦВК, явка виборців на Дніпропетровщині перевищувала 55 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG