Доступність посилання

ТОП новини

Росія причетна до військових дій в Україні – посол США


Джефрі Пайєтт, посол США в Україні
Джефрі Пайєтт, посол США в Україні
Сполучені Штати не вірять, що бойовики на Сході України діють незалежно від Росії. США уважно спостерігають та збирають докази участі Росії у терористичних діях в Донецькій та Луганській областях. Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в інтерв’ю «Голосу Америки» звертає увагу на те, наскільки добре навчені бойовики та яку саме зброю вони використовують:

«Існує чимало доказів того, що групи прибувають через кордон з Росією. Я особисто скептично ставлюся до того, що вони могли це зробити без принаймні неофіційного схвалення. Вибух насильства в Донецьку почався після того, як групи сепаратистів намагалися захопити Донецький аеропорт. На жаль, було як мінімум дві жертви серед мирного населення. Існують численні свідчення на соціальних медіа того, що сепаратисти використовували важке озброєння».

Посол США засуджує атаки сепаратистів, які, на його думку, спрямовані на те, аби створити хаос в країні тоді, коли формується новий уряд. Пайєтт схвально відгукнувся про проведення виборів в Україні минулої неділі. Він погоджується з оцінкою західних спостерігачів щодо легітимності виборів, навіть незважаючи на те, що чимало людей в двох областях на Сході країни не змогли проголосувати.

«Загалом ми бачимо, що це були, напевно, найбільш вільні вибори в українській історії з точки зору політичного спектру кандидатів, якості організації процесу, свободи роботи преси. Це позитивні вибори для України та українського народу», – говорить посол.

За його словами, Петро Порошенко отримав величезний мандат довіри і Сполучені Штати погоджуються з заявленими ним пріоритетами – встановленням миру на сході країни, налагодженням діалогу, боротьбі з корупцією та наближенням України до Заходу.

«Ми бачимо це як шлях побудувати стабільні українські державні інституції та більш справедливе і демократичне суспільство в цій країні», – сказав Пайєтт.

США та їх партнери вже надали Україні економічну і військову допомогу та готові допомогти далі, говорить він:

«Серед іншого ми збираємося надіслати рації, які допоможуть вирішити проблему з командуванням та координацією, посилять здатність українських військових пристосовуватися до середовища, що змінюється».

Посол говорить, що хоча США підтримують український народ в його боротьбі за свободу та демократію, звинувачення росіян в тому, що Америка зорганізувала та профінансувала українську революцію, абсолютно безпідставні. Останні шість місяців в Україні він називає «революцією гідності», яка ще триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG