Доступність посилання

ТОП новини

Сноуден: «мене тренували як шпигуна»


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден
Екс-контрактник Агентства національної безпеки США повідомив, що працював під прикриттям і спростував заяви, що він був лише рядовим системним адміністратором.

Екс-контрактник Агентства національної безпеки (АНБ) Едвард Сноуден, який організував витік інформації про масштабні урядові програми збору даних, повідомив в телеінтерв'ю, що «його тренували як шпигуна» і, що він працював під прикриттям на уряд США за кордоном.

В інтерв'ю телекомпанії NBC, уривки з якого були показані у вівторок, Сноуден відкинув заяви про те, що він був лише рядовим аналітиком.

«Не секрет, що сьогодні США отримують більше розвідданих через комп'ютери, ніж від людей, причому перші є більш якісними», – заявив Сноуден ведучому програми новин NBC Браяну Вільямсу.

«Мене тренували як шпигуна в традиційному сенсі цього слова. Я жив і працював під прикриттям за кордоном, прикидаючись, що працюю на роботі, якої насправді немає, і навіть жив під вигаданим ім'ям», – сказав він.

Охарактеризувавши себе як «технічного експерта», Сноуден сказав: «Я не працюю з людьми. Я не вербує агентів. Я займаюся тим, що налаштовую системи, щоб вони працювали на Сполучені Штати. І я займався цим на всіх рівнях – від самого нижнього до самого верхнього».

За його словами, він працював під прикриттям як на ЦРУ, так і на АНБ і читав лекції в академії контррозвідки, де «розробляв джерела та методи забезпечення безпеки нашої інформації та людей в самих ворожих і небезпечних місцях світу».

«Тому, коли мої критики стверджують, що я звичайний системний адміністратор, що я сам не знаю, про що говорю – це спрямовано на те, щоб ввести людей в оману», – додав Сноуден.

Торік Сноуден виїхав з США в Гонконг, а потім до Москви. За деякими оцінками, він вивіз з собою 1,7 мільйона документів в електронному вигляді.

Оприлюднені документи містили інформацію про масштабні програми АНБ збору інформації стосовно електронних листів, телефонних дзвінків та Інтернет-активності сотень мільйонів американців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG