Доступність посилання

ТОП новини

Відносини України і Росії після перемоги Порошенка


Москва – За виборами президента України пильно стежили в Росії, адже з моменту втечі колишнього президента Віктора Януковича, в Кремлі заявляли, що в сусідній країні немає законної влади, а керівництво країною захопила «хунта». Це розв’язувало руки Кремля для відкритої та прихованої підтримки озброєних сепаратистів на сході України. Чи зміниться ситуація після того, як в Києві з’явиться законний президент? Чи визнає Москва його легітимність? Чи розпочне з ним діалог?

Вже у першій своїй післявиборчій промові Петро Порошенко сказав, що сподівається налагодити відносини з усіма партнерами, включаючи ЄС і Росію, з президентом якої – Володимиром Путіним – він має намір зустрітися вже в червні. Протягом усієї виборчої кампанії особливої уваги Порошенку в Росії не приділяли. І рейтинги, які передрікали йому перемогу вже в першому турі, замовчувалися. Лише зрідка мимохідь іронічно згадували, що на посаду президента претендує «шоколадний король».

У Росії самі вибори президента України спочатку називали нелегітимними, а ставку робили на участі в них правих політиків: лідера партії «Свобода» Олега Тягнибока і керівника демонізованого в Росії «Правого сектора» Дмитра Яроша.

За два тижні до голосування риторика дещо змінилася і перші особи російської держави стали натякати на можливість визнання виборів. Ніяких привітань, що личать в таких випадках, від керівництва Росії не було. Але з вуст міністра закордонних справ Сергія Лаврова прозвучала сентенція, раніше висловлена президентом Путіним про повагу до вибору українського народу.

«Голосування було організовано в багатьох областях України. Напевно, в цілому це позитивний факт. Ми, як сказав президент, з повагою будемо ставитися до волевиявлення українського народу», – сказав Лавров.

Визнання як перший крок до переговорів

Опозиційний російський політик Борис Нємцов вважає, що Росія фактично визнала вибір українського народу і президента, з яким доведеться вести переговори.

«Справа в тому, що вибори пройшли за дуже високої явки, і ні Путін, ні Лавров, ніхто не наважився сказати, що вони пройшли в нелегітимному режимі, що вони незаконні. Лавров прямо сказав, що він поважає вибір українського народу, по всій видимості, це крізь зуби визнання легітимності. Принаймні, я так це зрозумів. І крім того, вибори ще показали всю нікчемність і брехливість путінської пропаганди, яка стверджувала, що в Україні живуть виключно фашисти і бандерівці, і влада у них така ж. Якщо подивитися на їхні результати, видно, що це абсолютна брехня, тому що, коли кандидат у президенти Вадим Рабинович набирає більше голосів, ніж Ярош і той же Тягнибок, після цього дискусія з приводу бандерівців і фашистів припинена», – зазначив Борис Нємцов.

За його словами, серед тих проблем, які доведеться вирішувати Петру Порошенку, багато тих, що безпосередньо пов’язані з Росією.

«Перша і ключова проблема – це встановлення миру та спокою на сході, в Донецьку і Луганську, і тут роль Путіна зараз стала зовсім зловісною. Цілком очевидно, що кадировські бойовики спрямовані з відома Кадирова і Путіна в Донецьк. Незаперечні свідчення цього опубліковані. Так що, на мій погляд, тема участі Путіна в цьому процесі очевидна. А для новообраного президента очевидно, що треба вимагати від Путіна виведення всіх незаконних збройних формувань, які були, власне, направлені туди Путіним».

Не без газу

На думку Нємцова, крім проблем, пов’язаних із Путіним, Петрові Порошенку доведеться вирішувати і надзвичайно складні внутрішні проблеми, пов’язані з економічною кризою, девальвацією гривні, безробіттям, міграцією. І, звичайно, вже «традиційна» проблема російсько-українських стосунків – газ.

«Є ще проблема з Путіним, пов’язана з газом, вона вічна, але вона досить гостро стоїть, і Путін її загострює навмисно. Але перша проблема, звичайно, це встановлення миру. І збереження єдиної країни», – зазначає російський опозиційний політик.

Обережний оптимізм

Російський політолог Олексій Макаркін оцінює найближчу перспективу російсько-українських відносин з обережним оптимізмом.

«Якщо говорити про ту обстановку, яка в даний час є, то я б, швидше, переніс акцент зі слова «оптимізм» на слово «обережний». Тобто Росія дуже суперечливо ставиться до виборів, вона, з одного боку, визнає реалії, що більшість українців зробили свій вибір, але в той же час вона явно не вважає, що вона повинна йти на якісь там серйозні поступки. Українська влада вважає, що на поступки повинна йти Росія. Росія вважає, що повинна йти Україна. І, я думаю, що, звичайно ж, стануть потихеньку вибудовуватися якісь стосунки, будуть якось домовлятися, але це все буде врівноважуватися, звичайно, таким негативом, який вже накопичився, сильним взаємним роздратуванням, відсутністю довіри один до одного. Українська сторона не довіряє російській і навряд чи буде довіряти в осяжній перспективі. Російська сторона не довіряє українській, підозрюючи, що українці хочуть вступити до Північноатлантичного блоку. Ну, оптимізм, швидше, пов’язаний з уявленням про історичні реалії, ніж з якимись конкретними очікуваними рішеннями», – зауважує Макаркін.

Поліпшення стосунків не найближча перспектива

На думку Олексія Макаркіна, Петро Порошенко щирий у своїх висловлюваннях з приводу бажання налагодити нормальні відносини з Росією. Однак це зажадає від новообраного президента певної гнучкості, оскільки в Кремлі погляд України в бік Заходу викликає роздратування. І тому Макаркін вважає, що позитивних результатів у взаєминах двох країн скоро чекати не варто.

«Я думаю, що Порошенко щиро хотів би домовлятися з Росією. Тому що, якщо він зможе домовитися з Росією і при цьому забезпечить європейський вектор розвитку України, то він зможе там реалізувати значну частину тих обіцянок, які він давав в перебігу виборчої кампанії. Так що я думаю, що тут він цілком щирий. Але для нього, як для будь-якого представника української еліти, зараз пріоритетним є саме західний вектор, саме рух із західними країнами, що, в свою чергу, викликає серйозне неприйняття в Росії. Тому, можливо про щось домовлятися, але потрібно домовлятися з конкретних питань. Але якщо говорити про глобальне поліпшення, то навряд чи це відбудеться в найближчій перспективі. Тут різні інтереси в даній ситуації в Росії та Україні», – наголошує Макаркін.

Напередодні дня голосування в Україні російський прем’єр–міністр Дмитро Медведєв заявив в інтерв’ю державному телеканалу, що після виборів президента очікувати поліпшень у взаєминах двох країн не варто. Втім, експерти передрікають довгий процес відновлення нормальних відносин між Росією і Україною, але впевнені, що це неодмінно станеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG