Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко поспішає з угодою з ЄС, щоб врятувати економіку (світова преса)


Київ – Новообраний президент України Петро Порошенко сподівається підписати «економічний пакт» з Євросоюзом у червні. Підписання економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може привабити західні інвестиції для підтримки української економіки. Про це 29 травня пишуть у західних ЗМІ.

Переможець президентських виборів в Україні Петро Порошенко переконаний, що не варто зволікати з підписанням економічної частини угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Порошенко сподівається, що договір може бути підписаний відразу після інавгурації нового глави української держави, пише газета The Wall Street Journal. Раніше планувалось, що Україна підписуватиме економічну частину Угоди про асоціацію з Євросоюзом 27 червня, разом з Молдовою. Щоб підписати документ раніше, Київ має провести переговори з Євросоюзом, щоб узгодити супутні нюанси, пише журналіст Пол Сонн у своїй статті.

Продовжуючи тему, видання The New York Times розмірковує над тим, як довго можуть тривати сепаратистські збройні конфлікти на Донбасі, де, за даними американських аналітиків, економіка фактично зупинилась. Відтак, не виключено, що лише дострокове підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС не допоможе Україні уникнути поглиблення соціально-економічної кризи. Західні журналісти й аналітики позитивно розцінили рішення нового президента України залучити до роботи у своїй команді «батька грузинського економічного дива» – економіста, урядовця, успішного бізнесмена з Грузії Каху Бендукідзе.

Іспанська газета El Pais розмірковує над тим, як швидко Київ закінчить антитерористичну операцію на Донбасі і як швидко політичній та бізнесовій еліті з різних регіонів України вдасться порозумітись. Від цього залежить не лише стабілізація на Сході і остаточне знищення сплесків сепаратизму на Півдні, а й поступовий розвиток економіки, впровадження серйозних реформ на всеукраїнському і місцевому рівнях. Іспанці вважають, що одна з причин «відходу» Криму від України – відсутність комунікацій між Києвом і Сімферополем. Москва скористалася, серед іншого, ослабленням зв’язку між центром і автономією, специфічним ставленням багатьох кримчан до Росії і привласнила собі цілий півострів.

Окупація Криму росіянами підтверджує висновки кількох військових експертів зі США, наведені у нинішньому числі французького видання Atlantico. Ідеться про те, що Росія використовуватиме територію Криму для постачання зброї до Сирії й інших «гарячих точок» на Близькому Сході і на Півночі Африки. Згідно з даними фахівців американського Центру передових оборонних досліджень, яких цитує видання, російські озброєння для сирійського режиму постачає розгалужена мережа торговців зброєю у Російській Федерації й Україні. Експерти вважають, що ця мережа має тісні зв’язки з урядом Росії.

«Перша і головна причина анексії Криму Москвою – це аж ніяк не захист російськомовного населення, а вихід до «теплих морів», що завжди було одним із ключових завдань Росії. Це питання її військової, дипломатичної, економічної потужності», – цитує Atlantico американського експерта Алена Родьє.

Зі сторінок Atlantico, Родьє радить українським спецслужбам і правоохоронцям уважно відслідковувати взаємодію між російськими диверсантами й українськими кримінальними групами, які несуть серйозну загрозу безпеці України у різних регіонах країни.

Експерт не виключає, що частина зброї, яку проти українських силовиків на Донбасі використовують російські диверсанти і місцеві сепаратисти, не завозиться з Росії – цілком імовірно, що її продають українські кримінальні «авторитети» і нелегальні торговці зброєю. Торгівля іде на території України, припускають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG