Доступність посилання

ТОП новини

Авторитаризм Путіна тримається на агресії проти України (огляд преси)


Київ – Що б не робив президент Петро Порошенко далі, його рейтинг приречений падати. Бо людина при владі завжди є мішенню для критики. З цією тезою не погоджується політолог Вадим Карасьов, інтерв’ю з яким друкує газета «Україна молода». Він вважає, що усе залежить від того, як Порошенко пройде першу, «розгонну», фазу свого президентства. Якщо він на старті набере достатню швидкість, рейтинг не тільки не впаде, а може навіть збільшитися. Ключовим моментом тут є Донбас і АТО. Якщо він не тільки швидко та ефективно завершить антитерористичну операцію, а й принесе на Донбас мир i безпеку, він стане президентом усієї України – і сходу, і заходу, і центру. В ньому всі побачать лідера, який врятував Україну від розпаду. Заголовок публікації «Вадим Карасьов: Якщо Порошенко буде сильним президентом, він відпрацює два терміни».

Тепер час зрозуміти, що Росія не Україна. Необхідно це, зокрема, й українцям, щоб чітко усвідомлювати, з ким доведеться мати справу в найближчому майбутньому, переконує дописувач газети «День». Він вважає, що для Кремля війна в Україні це не стільки зовнішня політика, скільки частина внутрішнього управління. Якщо зараз припиниться серіал про Україну «під владою фашистів і США», то доведеться терміново чимось заповнювати 90 відсотків інформаційного й суспільно-політичного телемовлення. Дописувач наголошує, що російського удару завдано по територіях, де має розгорнутися сланцевий проект. Тож ніякої імпульсивності й безумства в діях Росії немає. Украй безглуздо й небезпечно зводити все до того, що відбувається, до особистих амбіцій однієї людини та її оточення, вважати все це маргінальним конфліктом. Це – перші кроки у світовій експансії російського нацизму, терористичного утворення, на яке перетворена Росія. Про це стверджується в статті «Україна – не Росія. Росія не Україна».

Утримати владу в суворому авторитарному режимі, який є сьогодні в Росії, можна лише тоді, коли народу показали ворога. Причому він має не лише існувати в пропагандистських вигадках керманичів, цей міф повинен бачитися переконливим для широких мас населення, переконаний експерт «Українського тижня». Він вважає, що Україна дуже швидко ліквідує анклави постсовкового мислення на своїй території, тоді як Росія скочується в архаїку.

За умов, коли до 40 комерційних банків не мають змоги здійснювати на Сході своєчасні платежі, роботу потужних постачальників валютної виручки блокують терористи, очікувати на швидку стабілізацію курсу гривні не варто. Водночас уже в червні українці спостерігатимуть перші ознаки її зміцнення, зумовлені післявиборною розрядкою ситуації в Донецькій та Луганській областях і низкою регулятивних перемін, які необхідні для одержання другого траншу кредиту МВФ. Про це стверджує газета «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG