Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за нападом на офіс Компартії в Дніпропетровську?


У Дніпропетровську розгортається боротьба навколо будівлі офісу міської організації Комуністичної партії України. Група невідомих у камуфляжах, яка ввечері в понеділок захопила приміщення комуністів, несподівано звільнила його й утекла. Наразі компартійці розбирають в офісі понівечені меблі й оргтехніку, підраховують збитки й роблять припущення щодо причетності до нападу опонентів і конкурентів – як націоналістів, так і проросійських організацій. Ті такі заяви категорично відкидають. Міліція кваліфікувала справу як «самоуправство».

15 чоловіків у масках та камуфляжній формі захопили офіс міської організації Комуністичної партії в Дніпропетровську серед ночі. Сусіди чули, як вони вирізали болгаркою двері, потім зайшли в приміщення та забарикадувалися зсередини. Ніяких вимог ці люди не висували, не пояснювали, яку організацію представляють.

Через два дні утримування будівлі невідомими спробу її розблокувати зробили активісти однієї з проросійських організацій Дніпропетровська – «Союзу радянських офіцерів». Тоді нападники швидко й без будь-якого спротиву залишили приміщення, вилізши через вікно на задньому подвір’ї. Після себе лишили ущент розгромлений офіс, понівечені меблі й ноутбуки, один із серверів зник.

Комуністи висловлюють різні припущення щодо винуватців інциденту. Спершу вони стверджували, що невідомими нападниками були представники «Правого сектору», керовані особисто Дмитром Ярошем, і що в регіоні розпочався наступ на Компартію. Потім почали звинувачувати своїх поплічників – проросійську організацію «Союз радянських офіцерів» і заявляти, що саме вона працює на дискредитацію комуністів і прагне «підім’яти їх під себе».

Комуністи кажуть, що стали свідками «вистави»

Керівник обласної організації Компартії, народний депутат Сергій Храпов вважає, що напад на офіс – це зрежисована вистава, орієнтована на майбутні парламентські вибори.

«У нас враження, що це все добре інсценізовано й відбувається те, що у нас вже було 2005-2006 року, – це спроба рейдерського захоплення нашої партійної організації. Через колишніх наших, виключених з партії товаришів намагаються це зробити. Коли пан Марченко з так званого «Союзу радянських офіцерів» спробував нібито звільняти приміщення, то це виглядало як вистава: не встиг він підійти до офісу, як ті люди в балаклавах якось надто швидко пострибали з вікон і втекли. В офісі нічого живого не лишилось. Навіть посуд вони клали на підлогу, топтали ногами, давили. Оце такі «європейські стандарти». Ми тепер наводимо лад. Буде охоронна структура, яка охоронятиме це все цілодобово», – прокоментував Радіо Свобода Сергій Храпов.

Помста через проблеми на виборах?

У «Союзі радянських офіцерів» звинувачення у спробах рейдерського захоплення місцевої Компартії категорично відкидають. Керівник цієї організації Віктор Марченко підтверджує: він справді був виключений з Компартії кілька місяців тому, але, заявляє, що офіс та посади в партії його не цікавлять, звільняти приміщення ходив, бо «хотів допомогти». Водночас Марченко стверджує: історія з захопленням партійного осередку свідчить про слабкість місцевих комуністів.

«Я чув, що комуністи зняли всіх своїх людей із членів дільничних комісій з виборів, і за три дні було дуже складно підібрати замість них людей, хіба що за гроші, пообіцявши заробітки. Уявіть, на які суми «полиняли» кандидати в президенти! Я думаю, що аби помститись, вони й влаштували цю всю справу. Якби партія справді була багатотисячна, то тисячі людей прийшли б захищати офіс. А так там була пара людей. От і отримали результат», – сказав у коментарі Радіо Свобода Віктор Марченко.

«Правий сектор»: треба діяти юридичними методами

В обласному осередку «Правого сектора» звинувачення в причетності до нападу на офіс комуністів називають безпідставними. Заступник координатора політичної сили в регіоні Герман Назаренко сказав Радіо Свобода: відколи «Правий сектор» офіційно зареєстрований як партія, вся його діяльність – в рамках закону. Боротись з опонентами-комуністами нецивілізованими методами, каже він, неприйнятно.

«Правий сектор» виступає за повну ліквідацію Комуністичної партії України, але ми виступаємо за те, щоб діяти юридичними методами, у рамках закону. Ми не захоплювали офіс комуністів у Дніпропетровську. Я думаю, крім нас, є дуже багато невдоволених комуністами людей, які б хотіли припинити їхню діяльність пошвидше, в тому числі, діючи не дуже юридичними методами. Хто це був, ми не знаємо. Я чув, що це була якась там «сотня». Зараз багато новостворених організацій. А комуністи як були неосвічені в політичному полі, так і залишаються: вони не знають нікого, окрім «Правого сектору», тому коли був напад, вони згадали один із найвідоміших брендів із майданівського середовища. Більш нікого вони не знають», – зазначив представник «Правого сектору» в Дніпропетровську.

Між тим у правоохоронних органах, які вже розслідують справу про захоплення офісу комуністів, від коментарів відмовляються. «За фактом нападу міліція внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості з попередньою кваліфікацією за статтею 356 Кримінального кодексу (самоуправство). Ведеться слідство», – йдеться в офіційній заяві обласної міліції.

Про позиції комуністів на Дніпропетровщині певною мірою свідчать результати минулих виборів. За офіційними даними ЦВК, на виборах президента висуванець КПУ Петро Симоненко у Дніпропетровській в області набрав 3% голосів виборців. Водночас представник Компартії виграв вибори міського голови в райцентрі П’ятихатки.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG