Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську на третину подорожчає проїзд у маршрутках, активісти готуються до протестів


Дніпропетровськ – З цієї неділі, 1 червня, у Дніпропетровську на третину подорожчає проїзд у маршрутних таксі – до 4 гривень. Таким чином місто стане одним із тих обласних центрів України, де вартість поїздок в маршрутках найдорожча. Влада пояснює підвищення ці зовнішньоекономічною ситуацією, подорожчанням пального та запчастин. Перевізники взагалі пропонують брати з пасажирів 5-8 гривень за поїздку, мовляв, тільки тоді вони не працюватимуть собі на збиток. Між тим, громадськість не вірить в прозорість розрахунків таких тарифів й у скрутне становище маршрутників.

Вартість проїзду в 4 гривні замість звичних для пасажирів 3-х перевізники й місцева влада Дніпропетровська подають як результат компромісу. Раніше власники транспортних підприємств взагалі просили міськраду дозволити підняти тариф до 5, а то й 7 гривень «через значне подорожчання пального та запчастин», тепер погодились на 4 гривні.

Директор департаменту транспорту та зв’язку Дніпропетровської міської ради Ірина Прилипа каже: ціни на проїзд у більшості маршруток зросли, але владі вдалось зберегти незмінною ціну на проїзд в автобусах соціального значення – в межах 2-2,5 гривні. За її словами, також з перевізниками домовлено, що тариф в 4 гривні – граничний: маршрутники не мають права виставляти ціну, вищу за цей рівень.

«Наразі триває процедура підписання додаткових угод з автотранспортними підприємствами департаментом транспорту в межах граничних тарифів щодо кожного окремого маршруту», – заявила Ірина Прилипа.

У профспілках кажуть, що все – за законом

Перевізники Дніпропетровська мають у міській раді потужне лобі: кілька керівників автотранспортних підприємств самі є депутатами міської ради. Однак вони стверджують: підвищення цін на маршрутки відбувалось із дотриманням усіх належних процедур – новий тариф узгодили з Антимонопольним комітетом, обговорювали його і з громадськістю.

Голова Дніпропетровської обласної організації профспілок автомобілістів та дорожників України Андрій Берчук сподівається, що нові тарифи допоможуть перевізникам дотримуватись норм щодо кількості автобусів, задіяних на тому чи іншому маршруті, а також щодо якості перевезення пасажирів. Він каже: громадськість про все вже поінформували.
Якраз в плані гласності зробили все, що треба, і навіть більше, ніж потрібно було б. Так само в плані законності, правильності, відповідальності
Андрій Берчук
«Якраз в плані гласності зробили все, що треба, і навіть більше, ніж потрібно було б. Так само в плані законності, правильності, відповідальності», – зазначив Андрій Берчук.

Місцевий Євромайдан рішенням незадоволений

У середовищі дніпропетровського Євромайдану рішенням міськради невдоволені. Координатор активу громадської організації «Євромайдан – Дніпро» Андрій Бут ставить під сумнів те, що нові ціни на проїзд пройшли громадське обговорення: попри зацікавленість в обговоренні, їхню організацію ні на які слухання не запрошували.

Він каже: активісти вже раз пікетували міськраду, вимагаючи від влади відмовитись від планів підвищувати вартість проїзду й заявляючи, що транспортники мають «зменшивши свої апетити». Громадський активіст впевнений: способи стримати зростання цін на проїзд у влади й перевізників є.
У місті нема регулювання цін на бензин, дизпаливо, пально-мастильні матеріали. Треба відрегулювати ринок, щоб ті, хто торгує цими матеріалами, зменшили свої апетити
Андрій Бут
«У місті нема регулювання цін на бензин, дизпаливо, пально-мастильні матеріали. Треба відрегулювати ринок, щоб ті, хто торгує цими матеріалами, зменшили свої апетити. Крім того, з боку чиновництва в місті відбуваються систематичні побори з автотранспортних підприємств. Треба нарешті покласти край цій ганебній системі. Ми в прокуратуру про це й пишемо. Враховуючи все це, ціна мала б лишитись на тому самому рівні, що й була, і без шкоди для автотранспортних підприємств», – каже Бут.

У профільному департаменті міської ради заявляють, що готуються поступово запровадити в місті ще й так звані «нічні» тарифи на проїзд: з 23:00 до 06:00 пасажирам доведеться платити ще у півтора-два рази більше.

Між тим, дніпропетровські євромайданівці в прозорість розрахунків нових тарифів й у скрутне становище маршрутників не вірять і готуються з наступного тижня знову пікетувати міську раду.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG