Доступність посилання

ТОП новини

Луганськ: штурм військових частин і український прапор у центрі міста


Луганськ – На Луганщині проросійські бойовики атакують військові частини Національної гвардії. Від українських військовослужбовців члени незаконного сепаратистського угруповання «Луганська народна республіка», яке Україна називає терористичним, вимагають скласти зброю – солдатів-строковиків розійтися по домівках, а офіцерам перейти на бік ЛНР. При цьому бойовики використовують вже перевірену тактику – залучають до своїх акцій мирне населення.

В місті Олександрівськ під Луганськом цієї ночі горіли склади зі зброєю. Їх охороняв підрозділ Національної гвардії України. Військових атакували проросійські бойовики. Як написала на своїй сторінці у Фейсбук начальник прес-служби обласного управління МВС Тетяна Погукай, бій тривав 30-40 хвилин. Під час бою вибухнув склад з поєприпасами.

У прес-службі Національної гвардії уточнили, що у склад з влучила одна з гранат від РПГ, випущених терористами. В результаті чого й стався вибух.

Стовп диму було видно далеко від епіцентру події, а один з місцевих жителів розповів Радіо Свобода, що кілька годин спостерігав за вибухами.
(фото http://vk.com/lugansk_advice)
(фото http://vk.com/lugansk_advice)

Днем раніше був атакований підрозділ Національної гвардії, який дислокований у Луганську, в районі колишнього авіаційного училища штурманів. Місцеві мешканці розповідали про інтенсивну стрільбу та вибухи.

Військовослужбовці готувалися до штурму. Будівля була укріплена мішками з піском, солдати окопалися. Проросійським бойовикам вдалося захопити частину тільки тоді, коли на територію зайшли батьки солдатів-строковиків. Батьки захотіли забрати своїх дітей.

Як розповіли Радіо Свобода військовослужбовці, вони були готові стояти до останнього, але коли зайшли цивільні, стріляти вже не могли. Також військовослужбовці розповідають, що на боці штурмувальників діяли колишні працівники «Беркуту». У руках бойовиків опинилися зброя і приміщення військової частини.

У прес-службі угруповання «Луганська народна республіка» дещо інша версія події. Там кажуть, що почали стріляти українські солдати, коли до них на переговори прийшли мирні жителі, тому начебто бойовикам довелося втрутитися в ситуацію.

Втім, українські військові переконані, що штурм не був спонтанним, а ретельно готувався.

Поранені

Про постраждалих під час бою в місті Олександрівськ інформації про постраждалих немає. А ось у Луганську під час штурму військової частини, за офіційними даними, поранено п’ятеро осіб – чотирьох повстанців та одного бійця Національної гвардії. Як повідомив директор департамент охорони здоров’я Павло Малиш, троє людей мають дуже серйозні поранення, в тому числі тяжкий стан і в українського військовослужбовця. Його колеги повідомили Радіо Совбода, що хлопець перебуває у комі.

Де проводиться АТО?

Жодних ознак антитерористичної операції у Луганську не відчувається, бої у місті не ведуться, якщо не враховувати штурмів військових частин, під час яких українським військовим боронити ці частини ніхто не допомагає. Підрозділи проурядових сил перебувають на півночі області. Місцеві жителі повідомляють про періодичні перестрілки в районі міст Рубіжного та Кремінної, але про якісь результаті цих перестрілок нічого не відомо. Сторони протистояння залишаються на старих позиціях і схоже, що про активну фазу АТО на Луганщині зараз не йдеться.

Без мера, але з українським прапором

Тим часом лідери угруповання «Луганська народна республіка» кожен день по кілька разів дають прес-конференції, доносячи свої ідеї до жителів регіону через місцеві та російські ЗМІ.

Напруженою залишається криміногенна ситуація у місті: викрадення автомобілів та збройне пограбування – вже звична справа.

Мер Луганська Сергій Кравченко виїхав з міста у відрядження до Канади, невідомо де перебуває виконуюча обов’язки голови обласної адміністрації Ірина Верігін, за деякими даним її штаб базується на півночі області.

Але попри складну ситуацію у Луганську, не зважаючи на всі гоніння та ненависть до української смиволіки, патріоти на одному з будинків у центрі міста вивісили державний стяг України.
(фото http://vk.com/lugansk_advice)
(фото http://vk.com/lugansk_advice)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG