Доступність посилання

ТОП новини

«Координація і фінансування бойовиків іде з Кремля» – секретар РНБО


АТО керують люди з досвідом «гарячих точок» – Парубій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:06 0:00

АТО керують люди з досвідом «гарячих точок» – Парубій

Київ – Бойовики прориваються з території Росії і ведуть на сході «гібридну війну», прикриваючись мирним населенням. Це «широкомасштабна війна, яка координується і фінансується з Росії», стверджує секретар РНБО Андрій Парубій. Він розповів Радіо Свобода про ротацію в керівництві АТО та про закупівлю бронежилетів.
Проти України ведеться широкомасштабна війна, яка координується і фінансується з Росії
Останні дні активізується прорив на територію України великої кількості бойовиків з території Росії. Їхня база розташована біля Ростова-на-Дону
Ми вже запустили виробництво бронежилетів в Україні, щоб забезпечити українську армію

– У першу чергу потрібно висловити співчуття родинам усіх, хто загинув, виконуючи бойове завдання, захищаючи Україну. Це справжні герої, які поклали своє життя за нашу державу, за всіх нас, за Україну. Це велика трагедія і непоправна втрата.

Я можу підтвердити, що проти України ведеться широкомасштабна війна, яка координується і фінансується з Росії. Попри те, що Путін заявляє про відведення військ, насправді можу сказати: офіційно відведена тільки невеличка частина військ. Переважно вся військова інфраструктура, яка стояла на кордоні з Україною, продовжує стояти, там все ще перебувають 90% тих підрозділів, які перебували там і до того.

Більш того, в останні дні активізується прорив на територію України великої кількості бойовиків з території Росії. Їхня база розташована біля Ростова-на-Дону, де готуються бойовики, переважно це спецназівці, яких проривами перекидають на територію України.

Щоб зрозуміти ситуацію, яка є, ми маємо збагнути, що ми ведемо війну з добре організованою армією спецназу противника. Росія до цієї війни готувалася дуже довго, готувалась російська армія й спецназ. На жаль, у той час, коли ми готувалися проти війни з Росією, українське керівництво на чолі з Януковичем просто знищувало українську армію, розпродаючи майно, найкращі зразки озброєння, і зараз, під час ведення бойових дій, доводиться нашвидкуруч вишукувати елементарні речі, такі як бронежилети, по всьому світу. Але ми вже запустили виробництво бронежилетів в Україні, щоб забезпечити українську армію.

– Як секретар РНБО, чи можете Ви сказати, що наразі є достатня, як кажуть, критична, кількість людей, для ефективної координації антитерористичної операції. Чи є люди, які здатні зробити так, щоб здійснювалася таким чином, щоб такої трагедії, яка сталася під Волновахою, більше не могло трапитися?
Сьогодні є набагато більш злагоджені дії між армією, підрозділами служб безпеки, Національною гвардією

– Антитерористична операція як форма, через яку українська держава проводить дії проти терористів, за інформацією, яка в мене є, зібрала людей, які пройшли досвід і Афганістану, і гарячих точок у багатьох країнах світу. Насправді відбувається ротація, інколи доводиться замінювати одного або іншого керівника, які є в керівництві АТО. І, звичайно, на сьогодні можемо сказати, що від того стану, який був на початку, на сьогодні є набагато більш злагоджені дії між армією, підрозділами служб безпеки, Національною гвардією. Звичайно, є і прорахунки.

– Чи є зрада? Люди кажуть про те, що більшість генералів, які є в Міністерстві оборони, це люди минулого, люди, які звикли мислити категоріями «Росія – наш союзник», які не можуть сприймати Росію як ворога, які симпатизують Путіну, і, можливо, є люди, приведені минулим керівництвом Міністерства оборони на керівні посади, які і досі виконують завдання спецслужб східного сусіда?
Кадрова проблема в силових структурах – одна з найважчих проблем, яку доводиться вирішувати на марші, проводити величезну кількість замін і ротацій

– Чинний міністр оборони Коваль – це людина, яка має дуже тверді, професійні і патріотичні позиції. Він проводив і проводить ротацію серед керівного складу. Очевидно, що в ході війни робити цю ротацію тотальною є неможливим, в її проведенні має бути якась етапність. Але дуже багато з тих керівників і командирів, і нових в тому числі, яких він запросив до керівництва, притримуються позиції патріотизму і професіоналізму. Так, залишилося багато людей старої системи, при якій їх виховували в дусі, що Росія не ворог, що Росія не може напасти. Є й такі кадри в армії, як і в інших силових структурах, це правда. Також ми знаємо, що дуже багато міліції в Донецьку і в Луганську кадрово поповнювалися не для того, щоб наводити правопорядок, вони набиралися кримінальної сім’єю Януковича для того, щоб обслуговувати її інтереси. Для того, щоб прикривати їхній бізнес. І насправді кадрова проблема в силових структурах – одна з найважчих проблем, яку доводиться вирішувати на марші і доводиться проводити величезну кількість замін і ротацій.

– За цю «кадрову проблему» доводиться платити життями молодих людей, як це трапилося під Волновахою. Чи можете Ви сказати, що влада проаналізувала цю ситуацію в усіх відомствах, так само, як і Рада національної безпеки і оборони, і були зроблені висновки, що винуватці цієї трагедії були покарані?
Стратегія полягає в тому, щоб звужуючи коло стримування, яке ми зробили навколо тої території, де терористи дестабілізують ситуацію, ми локалізовували проблему
На сьогодні ситуація є кращою, ніж була місяць тому і взаємозв’язок між різними силовими підрозділами більш скоординований
– Обов’язково винуватці цієї конкретної трагедії будуть покарані і загальна система координації дій наших військових силових підрозділів на сьогодні вже виробила стратегію протидії. Ця стратегія полягає в тому, щоб звужуючи коло стримування, яке ми зробили навколо тої території, де терористи дестабілізують ситуацію, ми локалізовували проблему, яка є на Сході України.

Хочу нагадати теж важливу річ: у тій широкомасштабній операції, яку Росія проводить проти України, її масштаб планувався як набагато більший. Ми пам’ятаємо, як Путін говорив про південний схід, про Новоросію, маючи на увазі 8 областей з виходом до Криму та Придністров’я. І хочу віддати належне тим чесним силовикам, які виконують наказ, які є вірними своїй присязі, за те, що вони не допустили в більшості тих областей такої дестабілізації, як ми сьогодні бачимо в Донецьку і Луганську.

І навіть у частині Донецької та Луганської області на сьогодні є пояс стримування, який поступово звужується, і це, звичайно, складна проблема. Вона ускладнюється тим, що дітей і жінок виставляють попереду, коли відбувається атака. Але тим не менш, я вважаю, що на сьогодні ситуація є кращою, ніж була місяць тому, і взаємозв’язок між різними силовими підрозділами на сьогодні більш скоординований, ніж був раніше.

Пане Парубій, чи має Рада національної безпеки і оборони влив на те, куди будуть витрачені кошти, які люди збирають для допомоги армії?

– Рада національної безпеки і оборони може давати запит і з'ясовувати, куди йдуть кошти, і це, очевидно, інформація, яка матиме суспільне значення. Звичайно, наш обов’язок добитися того, щоб ці кошти, які були зібрані людьми, до копійки були використані прозоро і за призначенням. Недавно з цього приводу я подавав запит до Міністерства оборони.

– Ви отримали відповідь? Бо ми ще ні.
Значна частина бронежилетів, яка останніми днями розвозиться на ті блокпости, які стоять на передовій, була закуплена на зібрані кошти
У найближчі 2-3 дні кілька тисяч бронежилетів вирушать для оснащення наших військових підрозділів, які стоять і на лінії стримування, і в місцях проведення АТО

– Отримав. Значна частина бронежилетів, яка останніми днями розвозиться на ті блокпости, які стоять на передовій, була закуплена на зібрані кошти. Мені самому доводилося говорити з багатьма підприємцями й багатьма людьми з цього приводу, ми просто купляли бронежилети в Польщі і завозили їх в Україну, для того, щоб забезпечити ті підрозділи, які базуються в Слов’янську, які стоять на передовій. Слов’янські блокпости великою мірою забезпечені бронежилетами, але для нас було важливо, щоб це було не просто волонтерською акцією, а щоб це було поставлено на широкий рівень, щоб був замовлений тендер, щоб бронежилети були замовлені і в Україні, і за кордоном.

Проблема полягає в тому, що їхнє виготовлення займає певний час, але, як мені вже повідомили у офіційному листі з Міністерства оборони, у найближчі 2-3 дні кілька тисяч бронежилетів вирушать для оснащення наших військових підрозділів, які стоять і на лінії стримування, і в місцях проведення АТО.

– Люди запитують, як вплинути на Міністерство оборони, щоб ті гроші, які вони збирали, не пішли на простирадла, а пішли на нагальні потреби тих, котрі воюють з бойовиками?

– Я хочу Вам сказати, що із зібраних грошей були виділені кошти на купівлю бронежилетів, і в даному випадку Генштаб розробляв і розробляє загальне планування того, в чому є необхідність. Плани і перерозподіли можна корегувати, але в даному випадку генштаб, в якому працюють військові, професіонали, вирішує ті проблеми, які є найбільш гострими, в тому числі і для проведення АТО.

Адже українські збройні сили зараз зосереджені навколо місця, де відбувається АТО, а також на кордоні, звідки може відбутися наступ російської армії. Очевидно, що загальний перелік потреб генштаб визначає, враховуючи всі бойові завдання, які стоять перед нашою армією. У тому листі, який я отримав, було сказано, що значна частина тих коштів спрямована на бронежилети і шоломи, що я вважаю найголовнішим для наших солдат, які перебувають на передовій.

– Чи вирішене питання з тим, щоб солдати, бійці, спецпризначенці, які беруть участь в антитерористичній операції, харчувалися так, щоб могли виконувати завдання і бути в бойовій формі?
Кількість коштів для харчування кожного солдата була збільшена

– Я мав з цього приводу розмову з міністром оборони, і він проінформував мене, що це питання на сьогодні вирішується за рахунок збільшення кількості коштів, які виділяються на утримання солдатів. Тому що згідно з законом, є передбачена кількість коштів, яка йде на харчування одного солдата, і ця цифра була змінена, кількість коштів для харчування кожного солдата була збільшена. Тилове забезпечення, яке було фактично зруйноване, дуже важко забезпечити, особливо коли йдеться про блокпости в радіусі кількохсот кілометрів. Насправді армія не була готова до подібних дій, і багато речей доводиться приймати на марші. Я знаю і з досвіду Майдану, і з тих подій, які відбуваються зараз, що багато батальйонів, які стоять на передовій, сформовані з добровольців, бійців самооборони Майдану. Там багато моїх побратимів, які зараз стоять на блокпостах навколо Слов’янська. Тому я знаю ситуацію зсередини, знаю її дуже глибоко і знаю всі труднощі, які виникають.

– Вони кажуть Вам відкрито про проблеми та труднощі?
Щоб підвищити для солдата пай із 20 до 40 гривень, має бути відповідна постанова Кабміну. Долати бюрократичні перепони – одна з найважчих проблем

– Звичайно, і ми ці проблеми намагаємося вирішувати дуже оперативно, впливаючи на Міністерство оборони та керівництво АТО. Але іноді стикаєшся з величезними перепонами – для того, щоб підвищити для солдата пай із 20 до 40 гривень, має бути відповідна постанова Кабміну, для того, щоб вирішити багато технічних питань, необхідні рішення Верховної Ради відповідно до чинного законодавства, і, на жаль, долати ці бюрократичні перепони – це одна з найважчих проблем, які виникають для забезпечення потреб наших солдат. Але крок за кроком у цих непростих умовах вдається долати ці труднощі.

– Можливо, бюрократів треба міняти на професійних людей?
Нам доводиться на ходу змінювати законодавство, щоб ми могли більш ефективно виконувати поставлені перед нами завдання
Проти нас ведеться війна нового типу, гібридна війна, де диверсійні та екстремістські групи відіграють визначальну роль

– Закони треба великою мірою змінювати. Тому що система видачі зброї, запису добровольців, забезпечення харчування і багатьох інших речей настільки бюрократизована, що сьогодні дуже часто для добровольця, щоб попасти в Збройні сили України чи батальйон, потрібно відповідати великій кількості різноманітних критеріїв. Наразі ми вносимо зміни в законодавство щодо віку та здоров’я людей, нам доводиться на ходу змінювати законодавство, щоб добровольці могли бути на передовій, для того, щоб ми могли більш ефективно виконувати поставлені перед нами завдання. Тому паралельно з великою бойовою операцією нам доводиться змінювати законодавство, тому що українські збройні сили, виховані в консервативній системі, не готові до тих викликів, які є сьогодні.

Проти нас ведеться війна нового типу, так звана гібридна війна, де диверсійні та екстремістські групи відіграють визначальну роль, де величезне значення має інформаційна війна, і зараз РНБО готує цілий пакет реформ усього силового блоку, розуміючи, що без проведення глибинних реформ нам буде дуже важко реагувати на нові виклики сьогодні і завтра. Ми проводимо огляд всього спектру сектору безпеки для того, щоб мати змогу модернізувати українську армію і зробити її готовою до ведення сучасних війн, які є в світі.

– Проблема лише в тому, що реформи потребують часу. А вже зараз треба зробити так, щоб ті, хто захищає Україну, мали всі необхідні засоби захисту й можливості ефективно виконувати свої завдання.
Координація і фінансування бойовиків іде з Кремля. Криза насправді не так у Слов’янську, Луганську чи Донецьку. Вона в Кремлі, в голові Путіна

– Швидко і оперативно виконуючи завдання, що стоять перед нами зараз, ми так само повинні думати і про стратегічні речі, і ми намагаємося ці речі поєднувати і вирішувати одночасно, готуючи і зміни в законодавстві, вирішуючи нагальні проблеми і готуючи ґрунт для майбутніх реформ.

Звичайно, найважливіше сьогодні – це ситуація на Сході і добробут наших громадян, які там живуть. Наше завдання – спинити бойовиків, які їдуть з Росії, і це питання для всього світу. Коли я брав участь у засіданні Україна-НАТО, я наголошував, що те, що зараз відбувається в Україні – це не просто українсько-російське протистояння, це глобальне протистояння, тому що координація і фінансування бойовиків іде з Кремля. У нас криза насправді не так у Слов’янську, Луганську чи Донецьку. Вона в Кремлі, вона в голові Путіна. Всім цивілізованим світом ми маємо спинити Путіна, бо якщо не буде координації з Кремля, ми зможемо набагато швидше навести лад і мир на сході нашої держави.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG