Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібен міф про велику кількість чеченців на Донбасі?


Проросійські бойовики з батьйону «Восток» розривають український прапор, Донецьк, 29 травня 2014 року
Проросійські бойовики з батьйону «Восток» розривають український прапор, Донецьк, 29 травня 2014 року
Численні інформації про нібито значну кількість чеченців у складі проросійських сепаратистів на сході Україні поки що не мають якогось реального підтвердження. Поки що йдеться про якісь лише поодинокі факти, і то не зовсім перевірені. Усам Байсаєв, правозахисник із Чечні, який нині живе в Європі, але добре поінформований про події в Україні, сказав Радіо Свобода, що головна роль в організації воєнної інтервенції в Україні належить російським спецслужбам і таким їхнім представникам, як Ігор Гіркін (Стрєлков), який свого часу «наслідив» і в Чечні. Байсаєв також не виключає, що сепаратистам потрібна перебільшена теза про участь чеченців у бойових діях на Донбасі для прикриття власних кривавих злочинів у регіоні.
Член новоствореного угрупування «Російська православна армія», поряд з аеропортом в Донецьку, 29 травня 2014 року
Член новоствореного угрупування «Російська православна армія», поряд з аеропортом в Донецьку, 29 травня 2014 року

Правозахисник Усам Байсаєв, який чимало часу присвятив розслідуванням злочинів Росії в Чечні, а тепер є експертом Гельсінкського комітету з прав людини, сказав Радіо Свобода, що чеченці, мовляв, на території сходу України є. Але стосовно того, які саме, уточнив: «Я думаю, що там, в Україні, працівники російських силових структур, чеченці, є. І в принципі було б дурним від цього відмахуватися. Але мені здається, що, в принципі, українці повинні давати собі звіт, що це ті люди, котрі, перебуваючи на боці російських силових структур, виступали й проти самих чеченців, і вони були задіяні в Чечні не у воєнних діях, а, насамперед, у зачистках, захопленнях, викраденнях людей, підпалах будинків громадян Чечні, які якимось чином не вгодили Російській Федерації. По-іншому цих людей називають колаборантами, зрадниками».

Усам Байсаєв також розповів Радіо Свобода про те, що під час збору свідчень постраждалих у Чечні він і його колеги-правозахисники, не раз виявляли участь у злочинах проти мирного населення республіки якогось капітана чи полковника, Ігоря Стрєлкова, у складі 45-го полку повітряно-десантних військ Росії, полку спеціального призначення.
Ігор Стрєлков
Ігор Стрєлков


«Весною–літом 2001 року у Веденському районі Чечні у складі 45-го полку ПДВ діяв офіцер чи під справжнім іменем, чи під псевдонімом – Ігор Стрєлков. І за цією людиною числиться чотири епізоди із шістьма зниклими без вістки людьми та два епізоди з убивствами», – зазначає правозахисник.

Сьогодні відомо, що так званим «міністром оборони» «Донецької народної республіки» є російський громадянин, офіцер ГРУ Росії Ігор Гіркін, він же Стрєлков із прізвиськом «Стрєлок».

Байсаєв також розповів, що потім дві сестри чеченця, загиблого від рук Стрєлкова, брали участь у терактах на території Росії, підриві літака та захопленні школи в Беслані, здійснювали таким чином помсту за вбитого брата.

Поширення пліток про нібито масове прибуття чеченців

Усам Байсаєв також нагадав, що генерал російської армії Турченюк, який був задіяний Путіним в анексії Криму в березні цього року, залишив кривавий слід своєї 138-ї бригади і в Чечні.

Експерт Гельсінкського комітету також пояснив Радіо Свобода, що не можна ототожнювати згадуваний батальйон «Схід» лише з чеченцями, як це інколи роблять і в українських ЗМІ, бо у цьому формуванні командували і служили росіяни, вихідці з інших республік Кавказу. І після операцій у Грузії 2008 року, вже у 2009 році, як каже Байсаєв, цей батальйон припинив своє існування.
Снайпер батальйону «Восток», Донецьк, 29 травня 2014 року
Снайпер батальйону «Восток», Донецьк, 29 травня 2014 року

Байсаєв також наголосив, що так звані «кадировці», про яких тепер часто чути у зв’язку з подіями в Донецьку, це, насамперед, «співробітники російських спецслужб, які протистоять народу Чечні».

Чеченський правозахисник також наголосив Радіо Свобода, що перебільшення інформацій про нібито масову участь чеченців у подіях на сході України необхідне Москві не лише для залякування місцевого населення, але й місцевим злочинцям під маскою ополченців.

«Для чого там потрібні чеченці, цей Пономарьов, наче «мер Слов’янська», пише про це в Moscow Times сьогодні досить відкрито: чеченці необхідні нам для того, щоб вішати на них погані справи», – зауважує правозахисник.

Усам Байсаєв переконаний, що українці самі розберуться, хто насправді є їхнім головним ворогом і хто насправді організовує кровопролиття та безлади на сході України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG