Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує проти порушення Росією освітянських прав в окупованому Криму


Міністерство закордонних справ висловило у п’ятницю рішучий протест у зв’язку з тим, що Росія в окупованому нею українському Криму «шляхом тиску і залякування прискореними темпами» здійснюють «насильницьку русифікацію багатонаціонального Криму».

За словами МЗС, дії російської сторони спрямовані на «відверте знищення системи освіти в тимчасово окупованій Росією Автономній Республіці Крим». При цьому численні звернення громадян, сигнали міжнародних правозахисних організацій, обурення батьків, вчителів і учнів ігноруються російською стороною, мовиться в заяві.

«Викликає особливе обурення намір окупаційної влади перетворити унікальний освітній заклад – єдину гімназію в місті Сімферополі з українською мовою навчання – на російськомовну», – наголошують в МЗС.

У Києві нагадують, що, відповідно до закону України від 15 квітня 2014 року «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.

«У зв’язку з цим закликаємо російську сторону до цивілізованого і поважливого ставлення до культурно-історичних, етнічних, цивілізаційних надбань цієї древньої землі і вимагаємо не порушувати прав кожного її мешканця на освіту рідною мовою», – заявляють в МЗС.
XS
SM
MD
LG