Доступність посилання

ТОП новини

Росія просить США «спонукати» Україну припинити АТО і йти на переговори з сепаратистами


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у телефонній розмові з державним секретарем США Джоном Керрі у п’ятницю «закликав США спонукати владу в Києві відмовитися від згубної ставки на насильство, негайно припинити бойові дії, почати прямі переговори з Південним Сходом із метою налагодження дійсно загальнонаціонального діалогу», повідомило МЗС у Москві.

Як мовиться в заяві, причиною заклику стало «продовження каральної операції в південно-східних регіонах із використанням авіації, бронетехніки й артилерії».

Розмова відбулася з ініціативи американської сторони, мовиться в повідомленні.

Так само про «необхідність негайного припинення київською владою насильства і кровопролиття, початку прямого діалогу Києва з представниками Південного Сходу країни», за повідомленням Кремля, говорив у п’ятницю телефоном і президент Росії Володимир Путін із президентом Франції Франсуа Олландом.

У деяких частинах Донецької й Луганської областей нині відбувається антитерористична операція українських силових структур проти бойовиків сепаратистських збройних угруповань, які отримують широку підтримку з Росії – інформаційну, матеріальну, а також особовим складом. Операція йде зі змінним успіхом через те, що силовики, на відміну від бойовиків, не можуть вдатися до всіх своїх можливостей через необхідність уникати жертв серед населення. Сепаратистам, які не вчинили тяжких злочинів і складуть зброю, обіцяна амністія. Водночас збройні угруповання, що діють у регіоні, визнані терористичними.

Росія постійно відкидає заклики використати вплив на бойовиків, щоб змусити їх скласти зброю, а натомість вимагає від України відмови від захисту своєї територіальної цілісності, яку Москва вже порушила, окупувавши український Крим. При цьому Росія щоразу говорить про «Південний Схід» України як про конфліктний регіон, хоча бойовики діють тільки на обмежених частинах двох областей Сходу України. Росія також фактично не визнає влади України, називаючи її щоразу «владою в Києві».
XS
SM
MD
LG