Доступність посилання

ТОП новини

Відвоювання Криму чи реформи: що обере Порошенко? (Огляд преси)


Київ – Епоха правління Леонідів закінчилася в Україні мирною Помаранчевою революцією, епоха правління Вікторів – революцією кривавою, на черзі епоха Петровська, і яким буде її фінал, не знає ніхто. Усе тільки починається, констатує «Український тиждень». Чому саме Порошенко, а не, скажімо, Тимошенко, якій, здавалося б, сам Бог велів стати українським Гавелом чи Валенсою, зрозуміло. Бо Тимошенко, вийшовши на волю, так і не зрозуміла, що відбулося в країні та як змінився народ. Утім, заздрити новообраному президентові навряд чи варто. Адже нині перед ним стоять завдання, вирішити які в принципі неможливо. Насамперед треба стабілізувати ситуацію в країні й запустити якось механізм реформування, як того вимагають ситуація і суспільство, але в такому разі доведеться забути про відвоювання Криму. Грошей на все не вистачить. Якщо ж зайнятися Кримом і продовжити протистояння з Кремлем, доведеться забути про реформи і дозволити втягнути себе в ще більший хаос, ніж є нині. Ті загрози, які стоять за обома варіантами руху, неспівмірні з нормальним життям, і на горизонті або замаячить новий Майдан, але вже з пролетарським душком, або доведеться лягати знову в чиїсь міцні обійми. Проте не все так однозначно, зауважує видання. Є багато моментів, які все ж таки варто враховувати, перш ніж будувати прогнози безнадійності. Про них йдеться в статті «Петровська доба».

Між Петром Порошенком і Юлією Тимошенко більшість очікує конфронтації. Однак, як переконує тижневик «Кореспондент», екс-прем’єр може зайняти вичікувальну позицію. Дострокові вибори до Верховної Ради можуть спонукати політиків до створення тимчасового союу між давніми опонентами.

Думки про причини успіху Петра Порошенка розділилися. Одні вважають – пощастило, зіграв роль збіг відразу кількох сприятливих для кандидата факторів. Однак, як зауважує тижневик «Коментарі», в самому кандидаті був і якийсь специфічний особистісний момент, який уловлюється радше інтуїтивно, ніж раціонально. Так званий ікс-фактор. Причому річ зовсім не в особливій харизмі Петра Порошенка. Зокрема, як зауважує видання, у критичний момент українці віддавали перевагу політикам, які асоціюються не з невідомим майбутнім, а зі зрозумілим і спокійним минулим.

Чи буде Верховну Раду переобрано достроково? Про це розмірковує «Дзеркало тижня». Видання пише, що це було справедливо. Бо всі центральні інститути влади винні у кризі, яка призвела до найбільш серйозних випробувань для держави за всі роки її існування. Парламент не виняток. Також депутати не виконують своїх обов’язків, і не вчасно ухвалюють нормативні акти, необхідні для відновлення керованості країною, нормалізації стану економіки та підвищення обороноздатності держави. До того ж продовження життя цього парламенту підмиває репутацію нової влади. Докладніше про те, хто й чому зацікавлений у дострокових виборах парламенту, і чому Петро Порошенку не вигідний розпуск Верховної Ради, йдеться в матеріалі «А тепер – парламент! Ми сказали: парламент!».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG