Доступність посилання

ТОП новини

Кіровоград без голови


Олександр Саінсус
Олександр Саінсус
Кіровоград – Кіровоград залишився без міського голови – у відставку пішов Олександр Саінсус, який керував містом з 2010 року. Його обов’язки виконуватиме секретар міськради і він же має ініціювати звернення до Верховної Ради про дострокові вибори. Поки цього не зробили і місцеві політики по-різному трактують, як міжвиборчий період відобразиться на інтересах громади. Одні депутати говорять, що все працюватиме у штатному режимі, інші не виключають непрозорих дій, зокрема, щодо земельних ділянок.

По відставку Олександр Саінсус звернувся до депутатів сам і вже вдруге. Спершу заяву про дострокове припинення повноважень міського голови написав ще наприкінці лютого, після втечі з України Віктора Януковича. Але тоді щойно призначений секретар міськради Іван Марковський виніс пропозицію зняти це з розгляду. Її підтримали і мера вмовили залишитися. Та вже 15 травня Олександр Саінсус на прес-конференції знову заявив, що має намір полишити пост. Обґрунтував це тим, що сформована у міськраді більшість із колишніх «регіоналів» і бютівців не дає можливості повноцінно працювати, зокрема, лишивши його без заступників.
Першого заступника міського голови немає. Він подав заяву. Було ухвалено. Заступника з ЖКГ, що важливо при такій ситуації з фінансуванням, – зняли, з фінансів – зняли. Чи можна так керувати містом?
Олександр Саінсус
«Першого заступника міського голови немає. Він подав заяву. Було ухвалено. Заступника з ЖКГ, що важливо при такій ситуації з фінансуванням, – зняли, з фінансів – зняли. Вибачте, чи можна так керувати містом? Рішення ухвалено. Я заяву написав. Виконувати обов’язки в такій ситуації неможливо, а бути заручником цієї ситуації не хочу», – пояснив своє рішення Олександр Саінсус.

Цього ж разу відставку Саінсуса кіровоградські депутати таки ухвалили. За проголосували 46 депутатів, проти висловилися 16 народних обранців.

«Подання на заступників міського голови – це будуть кулуарні домовленості»

Серед них і представник Партії Регіонів Ігор Волков – колишній секретар міськради, який тривалий час працював однією командою із Саінсусом. Голосував проти, бо певен, що місту потрібна стабільність і очільник мав, попри перепони, її забезпечити. Діяльність Олександра Саінсуса характеризує позитивно: разом відновлювали дороги, чистоту наводили, парки облаштовували і землю та майно не дерибанили. Що так само прозоро працюватиме нове керівництво міста, сумнівається.

Подання на заступників міського голови – це будуть кулуарні домовленості, направлені, перш за все, на розподіл крісел серед тих груп і фракцій, які домовилися про ситуативну більшість
Ігор Волков
«Подання на заступників міського голови – це будуть кулуарні домовленості, направлені, перш за все, на розподіл крісел серед тих груп і фракцій, які домовилися про ситуативну більшість. Врешті решт, це нормальний політичний процес, але в умовах відсутності міського голови виглядає він щонайменше кон’юктурно», – оцінює ситуацію екс-секретар Кіровоградської міськради Ігор Волков.

Не голосував ні «за», ні «проти» відставки міського голови нинішній секретар Кіровоградської міськради бютівець Іван Марковський, який тепер фактично виконуватиме обов’язки першої особи міста. Підкреслює, що з початку був проти, аби колега йшов. За свою позицію навіть отримав на горіхи від представників Майдану, але переконаний: раз мера обирала громада, значить має працювати, а відставка – винятково вільний вибір самого Саінсуса. Роботу екс-мера не коментує. Обіцяє, що надалі всі й усе функціонуватиме у штатному режимі. Чутки щодо непрозорості по земельних питаннях заперечує, бо розбазарювати вже немає чого.

Це питання у нас ще не обговорювалось
Іван Марковський
«Це питання у нас ще не обговорювалось. Як тільки буде обговорюватись, буде ухвалене рішення», – пояснює ситуацію із призначенням дострокових місцевих виборів секретар Кіровоградської міськради Іван Марковський.

Розповідає, що позицію щодо проведення позачергових виборів міські депутати ще не сформулювали. Дуже вже мало часу пройшло, як Саінсус так несподівано пішов. Та й призначення дати волевиявлення – справа не з швидких. Тому дня голосування кіровоградцям, за словами пана Марковського, чекати від трьох місяців до півроку.

Міським головою Кіровограда висуванець Партії Регіонів, промисловець Олександр Саінсус став 2010 року. За час його перебування на посту, в обласному центрі з’явилися дитячі майданчики, дійсно, облаштували Ковалівський парк. Проте запам’ятався Саінсус і невдалою тривалою у часі транспортною «реформою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG