Доступність посилання

ТОП новини

Захід має знати, що Путін не змінив своєї стратегії щодо України (світова преса)


Світова преса виділяє головну тему тижня – поїздку президента США Барака Обами до Європи, де він, як пишуть оглядачі, «хоче заспокоїти європейців у зв’язку з кризою в Україні та загрозою Росії». Аналітики попереджають на сторінках впливових західних щоденників також, що «Росія не відмовилася від своїх зусиль утвердитися в Україні», і Путін, мовляв, лише «грає у свою гру, та присипляє увагу Заходу», продовжуючи дестабілізацію на сході України. Чимало видань звертають увагу на загострення збройного протистояння на сході України і називають Луганськ та Донецьк зоною «беззаконня і всесилля людей в масках». Деякі оглядачі звернули увагу на конфуз сепаратистів у Донецьку, коли вони намагалися «почастувати» дітей 1 червня краденими цукерками фірми «Рошен» і викликали у декого з натовпу обурення.

Польська Rzeczpospolita інформує, що понеділок в Україні розпочався з посилення бойових дій на Луганщині, де кілька сотень сепаратистів атакували зранку позиції українських прикордонників. Видання також звертає увагу на газовий діалог між Україною та Росією, котрий проходить за участі представників ЄС. Тут також розмірковують над тим, чи вдасться сторонам укласти новий контракт, чи ж справа дійде до нової «газової війни», коли «Газпром» переніс можливість відключення постачання газу Києву до 9 червня, враховуючи факти перемовин та те, що Україна все ж перерахувала наприкінці минулого тижня частину боргу за російське блакитне паливо.

Впливова The New York Times анонсує турне президента США Барака Обами до Європи, яке розпочинається у понеділок в Польщі, а завершиться у п’ятницю в Парижі та французькій Нормандії, де відбудуться урочистості до 70-річчя висадки союзників у війні з нацистами. Газета з Нью-Йорка наголошує, що Обама «намагатиметься заспокоїти європейців у зв’язку з українською кризою та загрозою Росії». Тут також зауважено, як «американські й європейські політики мають сподівання, що з частковим відведенням російських військ від українських кордонів є шанси почати зменшувати напругу цієї кризи». Експерти, котрих цитує газета, попереджають, що «Росія не відмовилася від своїх зусиль утвердити свій вплив в Україні», а скептики наголошують, що Путін продовжує свою гру, присипляючи увагу Заходу загрозою прямого вторгнення в Україну, а сам тим часом закріплює анексію Криму і спокійно діє з метою руйнування східної частини України, а Захід не нарощує нові санкції. Американське видання також вказує на наростаючий вал критики на адресу адміністрації Обами з боку республіканців, котрі вважають, що США не повинні залишати напризволяще своїх друзів і союзників та створювати цим ще небезпечнішу ситуацію в світі. Тут також розмірковують над тим, що дадуть переговори Обами з новообраним президентом України Петром Порошенком, які розпочнуться в середу у Варшаві, а завершаться в п’ятницю у Франції. Європейські аналітики, зокрема, з Польщі, висловлюють сподівання в американській газеті, що «Обама уникне цього разу в Європі пустослів’я».

Американська преса також відзначає, що ескалація збройного протистояння на сході України наростає і це видно, як пише The Washington Post, у Луганську і Донецьку, де «чоловіки у камуфляжах вирішують долю будь-кого, хто потрапляє до їхніх рук». Оглядач називає цей регіон України «зоною беззаконня, занепаду, де безробітні шахтарі поповнюють лави бойовиків та пов’язують своє подальше життя з конспірацією, шпигунством та захопленням заручників». Газета розповідає також, як проросійські сепаратисти в Донецьку намагалися, у перерві між обстрілами і нападами на українські сили, почастувати запрошених батьків та їхніх малих підопічних у день захисту дітей у центрі Донецька шоколадними цукерками фірми «Рошен», які ці ж сепаратисти вкрали в одному із донецьких супермаркетів. Спочатку акція викликала вигуки задоволення, але дехто в натовпі зауважив, що це ж цукерки з «Рошен», фірми Петра Порошенка, котрий став тепер президентом у Києві. І в натовпі розпочалися вигуки, що «це – провокація», «цукерки отруєні!», «карамельки в крові»… Деякі з матерів відкидали коробки з цукерками ногами, почався безлад. Сепаратисти намагалися заспокоїти натовп, один із них кинув репліку, «а що, мовляв, ми курили німецькі цигарки під час війни, яка різниця?». Хоча, як вказує газета з Вашингтона, чимало людей з натовпу спокійно набивали пакети і кишені краденими солодкими подарунками.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG