Доступність посилання

ТОП новини

На Сході готується плацдарм для терактів на всій території України – луганські активісти


Проросійські бойовики батальйону «Восток» на тренуванні поблизу Донецька, 1 червня 2014 року
Проросійські бойовики батальйону «Восток» на тренуванні поблизу Донецька, 1 червня 2014 року
Луганські проукраїнські активісти змушені виїжджати у безпечніші регіони, оскільки бояться за своє життя і життя своїх рідних. Про це Радіо Свобода розповіли луганці Олексій Біда і Сергій Ґлотов. За їхніми словами, сепаратисти вриваються у помешкання людей, грабують населення й офіси, утримують активістів і військових у підвалах, які належали раніше СБУ. З Росії терористи отримують всіляку допомогу.

Сергій Ґлотов із дружиною і двомісячною дитиною виїхав із Луганська наприкінці квітня. У Львові сім’я мешкає в рідних. У Луганську залишилась його мама і друзі, з якими він спілкується щодня.

«Стріляють, іде війна. Рідні розповідають, що на вулицях багато озброєних людей. Банкомати ще працюють, продукти є у крамницях, ціни не виросли, транспорт їздить. Найгірше – це психологічний тиск, коли чують над головою гуркіт гелікоптерів, постріли. Сепаратисти вриваються до людей у квартири, на підприємства, забирають автомобілі, бензопили, техніку, комп’ютери не беруть, але зброю забирають. Але, якщо у когось і відберуть сумку на вулиці, то це дрібниця у порівнянні з тим, що можуть забрати у підвали СБУ», – розповів Сергій Ґлотов.

Сепаратисти знущаються над полоненими

Активіст громадського сектора Майдану Луганська Олексій Біда на собі відчув знущання сепаратистів у колишніх підвалах СБУ, які терористи захопили. Чоловіка забрали з акції 3 травня, підозрюючи у належності до Правого сектору, до якого він не входить. Олексія зв’язаного привели до цього приміщення – спершу били, потім допитували.

«Психологічно тиснули професійно. Одяг різали ножем, били, погрожували. У них розписаний сценарій. А вже потім руки розв’язали, спухлими руками заставляли писати зізнання. Якісь таємні дані від мене не отримали, бо про мене все відомо, як і про мою діяльність. Нашим хлопцям, яких підозрювали у шпигунстві, шпицями пробивали м’язи. Мене врятувало те, що дівчина підтвердила, що я не входжу до «Правого сектора», – каже Олексій.

Сьомого травня Олексій Біда разом із дружиною приїхали у Дніпропетровськ, де сім’я орендує помешкання. Оскільки чоловік перевівся на роботу у дніпропетровський філіал, то родина дає собі раду в чужому місті. Повертатись додому не планує.

Настрої серед луганців різні

За словами Олексія Біди, до сепаратистів у Луганську належать добре озброєні російські військовослужбовці, серед них багато чеченців, підтримують терористів донські «казаки», а також і місцеве населення.

За припущеннями луганців, на боці сепаратистів від 5 до 10 тисяч росіян і до 10 тисяч луганців, серед них багато перебіжчиків з міліції і СБУ. Для сепаратистів важливо дестабілізувати ситуацію в Україні, каже активіст Олексій Біда. «Шахти під контролем сепаратистів, котрі звідти вивозять вибухівку. Готується плацдарм для подальших терактів на всій території України», – вважає активіст.

Настрої серед населення Луганщини дещо змінюються – люди менш емоційно і позитивно відгукуються про Росію. Адже луганці знали про ворога «бандерівця», але не вірили і не сподівались, що дестабілізація у регіон прийде з Росії і що сепаратисти у будь-яку пору дня і ночі вриватимуться у помешкання, де з балкону стрілятимуть у прикордонників. Власне така ситуація і поведінка сепаратистів примушує багатьох людей нині сформувати власну думку у ставленні до Росії, наголосили співрозмовники.

«Люди не ходять вечорами вулицями, лише на роботу і в магазин. Є міста, в яких також спостерігається активність сепаратистів, зокрема в Антрациті є велика кількість, а ще Сєверодонецьк, Лисичанськ. Це ключові міста, де транспортні розв’язки. У селах більш-менш нічого не відбувається», – розповів Олексій.

Кордон із Росією треба закрити – активісти

Олексій Біда і Сергій Ґлотов не вірять, що ситуацію на Луганщині і Донеччині можна буде швидко стабілізувати. Бо багато зброї на руках у представників криміналітету. Але переконані, що якнайшвидше потрібно закрити кордон із Росією, припинити надходження допомоги сепаратистам із Росії, розпочати антитерористичну операцію на Луганщині, оголосити воєнний стан у східних регіонах.

Центральна влада не контролює ситуацію на Луганщині, зауважують активісти. За їхніми словами, сепаратистів відкрито підтримують народні депутати від Партії регіонів, а також комуністи і «вітренківці».

«Військові частини лише відбиваються від терористів. Розгромили лише базу, де жили і навчались сепаратисти. Але їх було попереджено, що будуть бомбити об’єкт, і вони звідти виїхали. Центральна влада має розпочати антитерористичну операцію на Луганщині, так як це є на Донеччині. Наразі ще нічого не робилось, щоб заспокоїти ситуацію, – говорить Сергій Ґлотов. – Ми чомусь наголошували, що вторгнення Росії відбудеться, коли кордон переїдуть танки, але фактично вже більше як 20 тисяч російських військових діють на території Луганської та Донецької області. Війська Росії вторглись на територію України ще наприкінці квітня».

Щоб бодай якось допомогти Луганщині і не залишатись спостерігачем за тим, що відбувається у рідному місті, Сергій Ґлотов у Львові організував допомогу для українських військових на Луганщині. Найбільше сьогодні є потреба у засобах захисту для військовослужбовців. До слова, один із бронежилетів, який львів’янин віддав у Луганськ, врятував життя українському прикордоннику.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG