Доступність посилання

ТОП новини

Втікачі зі Сходу в «негумовому» Києві: активісти шукають їм житло, а влада радить шукати інше місто


Жінка з дитиною тікає з кварталу, в якому триває бій між прикордонним підрозділом та проросійськими бойовиками, які штурмують частину, Луганськ, 2 червня 2014 року
Жінка з дитиною тікає з кварталу, в якому триває бій між прикордонним підрозділом та проросійськими бойовиками, які штурмують частину, Луганськ, 2 червня 2014 року
Київ – Понад півтисячі людей зі Сходу України звернулися до громадської ініціативи «Восток-SOS»: шукають житло і роботу, також невелика частина переселенців живе у будинках для прислуги у Межигір’ї – їх розселяють з ініціативи Майдану. Міністерство соціальної політики, тим часом, повідомляє, що Київ і Львів не можуть вмістити всіх охочих переїхати із небезпечних регіонів на Сході України, і радить їхати на Черкащину, Закарпаття, Вінниччину та Запоріжжя.

Він не називає справжнього імені з міркувань безпеки. Каже, що у Слов’янську, звідки чоловік виїхав з родиною півтора тижні тому, не так багато людей носить таке прізвище – можуть впізнати.

Розповідає: вирішив тікати, коли подзвонили сусіди і сказали, що по нього приходили озброєні люди – покарати за висловлювання проти «референдуму». Зараз до них час від часу навідуються, питають, чи втікачі не повернулись.

«Я приїхав у Київ – як був: у футболці, джинсах і кофті. Все інше тут мені дали люди», – говорить переселенець.

Чоловік мешкає у Києві у знайденій для нього активістами квартирі: зараз він може за неї не платити, але там немає холодильника. Активно шукає роботу, бо витратив майже всі заощадження на дорогу, а восени потрібно віддавати дитину до школи.

Таких, як він, до громадської ініціативи «Восток – SOS» станом на 1 червня звернулося близько 650 людей, основна кількість – за минулий тиждень, розповідає активістка ініціативи Юлія Красільникова. Каже: люди скаржаться, що або не можуть додзвонитися на урядові гарячі лінії, або їм пропонують надіслати відповідь поштою – на чиюсь домашню адресу, але невідомо, коли.

«Сьогодні вже кілька разів направляли із фонду Ріната Ахметова та з Київської адміністрації на громадські ініціативи людей», – зауважує Красільникова.

Радіо Свобода подзвонило на урядову «гарячу лінію», оператор порадила звернутися безпосередньо в управління соціального захисту – того регіону, куди переселенці хочуть потрапити.

Переселенці вже заповнили всі приміські табори і бази відпочинку – Бондаренко

Звернення зі Сходу сьогодні – не дуже масове явище, зазначає голова КМДА Володимир Бондаренко. Однак і з ними тепер складно – нема куди селити людей, визнає він.

«Київ все-таки прийняв близько двох тисяч організованих переселенців, які заповнили всі приміські дитячі табори колишні піонерські, бази відпочинку промислових підприємств. Ми зараз відчуваємо тиск певний з боку профспілок, які вимагають, аби літнє оздоровлення їхніх колективів не було зірване, але, тим не менш, ми домовляємось поки що», – зазначає Бондаренко.

Частину переселенців майданівські ініціативи селять у будівлях для прислуги у Межигір’ї, однак у «Восток-SOS» зазначають, що коли вони туди нещодавно звертались, місць також не було, хлопця, якого направили туди, «розвернули» назад.

На сайті Мінсоцполітики зауважують, що найбільше переселенці із Криму та регіонів, де проводиться АТО, звертаються до Києва та Львова, але їхніх ресурсів поки що недостатньо. Найбільша кількість вільних місць, йдеться у повідомленні, – у Черкаській, Закарпатській, Вінницькій та Запорізькій областях.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG