Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» і «Газпром» розпочали обговорення «пакетної угоди» – НАК


«Нафтогаз України» та російський «Газпром» розпочали обговорення «пакетної угоди», яка має врегулювати всі аспекти газової суперечки щодо купівлі українською стороною російського газу, повідомляють у «Нафтогазі». Про це сторони домовилися у рамках тристоронніх переговорів, які відбулися у понеділок у Брюсселі.

«Якщо найближчим часом сторони не домовляться щодо основних параметрів такої угоди, НАК «Нафтогаз» буде змушена подати до Стокгольму позов щодо врегулювання зазначеної суперечки, процедура підготовки якого була завершена ще 30 квітня цього року», – йдеться у повідомленні української компанії.

Це був вже четвертий раунд переговорів за участю України, Росії та ЄС. Як повідомив єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер, черговий раунд переговорів має відбутися вже цього тижня.

Росія стверджує, що загальний несплачений борг України за газ становить 4 мільярди доларів, і вимагала до сьогодні сплатити принаймні половину, 2 мільярди, і ще 750 мільйонів наступними днями як передумову продовження переговорів щодо ціни на газ.

Україна заявляє, що Росія в односторонньому порядку підвищила ціну на свій газ до неринкових рівнів, і домагається корекції цієї ціни в бік зниження. У Києві попереджали, що в разі незгоди Москви на це скаргу передадуть на розгляд Стокгольмського арбітражу, як передбачають чинні газові контракти 2009 року.
XS
SM
MD
LG