Доступність посилання

ТОП новини

Бої на Донбасі – запорука миру для решти України (огляд преси)


Поки так звані Донецька і Луганська «народні республіки» відбиваються від України, Україна відбивається від так званої «Новоросії», констатує дописувач газети «Сегодня». Сепаратисти вже встигли озвучити претензії на весь Південний Схід, і під прицілом находяться півдюжини українських регіонів. Сьогодні там зберігається мир, оскільки атакувати їх нікому: ворожі сили скуті антитерористичною операцією. Однак зрозуміло, що буде, якщо у противника виявляться розв'язані руки. Фактично українська армія не утихомирює бунтівний Донбас, а обороняє Харків, Запоріжжя, Миколаїв, Херсон, Одесу, Дніпропетровськ. Будь нинішня війна наступальною, київська влада могла б легко зупинити кровопролиття. Достатньо було б припинити АТО і залишити заколотників наодинці. Але оскільки війна оборонна, насильство не піде з українського життя разом з Донбасом. Навпаки, воно перекинеться на інші регіони – із більшою кров'ю і ще більшими жертвами. Вихід один: тримати оборону. Як не сумно, бої під Донецьком та Слов'янськом стали запорукою миру для решти України, наголошує дописувач.

Партія регіонів втратила ще 20 депутатів. Серед них як нові для партії обличчя, так і старожили, на кшталт Владислава Лук’янова та Володимира Олійника. За інформацією експертів газети «День», «відступники», які формально зреклися прив’язки до Партії регіонів із її спадком, будуть продовжувати працювати по лінії інтересів Москви та колишнього президента Януковича під вивіскою нової парламентської групи. Як переконує експерт видання, Росія перейшла в наступ у стінах українського парламенту. Невизначеність у лавах опозиції на тлі поступової активізації проросійської частини депутатського корпусу свідчать про загострення необхідності оновлення парламенту, зауважує газета у статті «Чому з Партії регіонів знову тікають депутати?».

Нове об’єднання у Верховній Раді скуповує депутатів, стверджують джерела газети «Україна молода». За процесом стоять колишні урядовці Януковича Сергій Арбузов та Віталій Захарченко, а також медіа-магнат Сергій Курченко. Всі троє оголошені у розшук, бо є фігурантами кримінальних проваджень. На цьому, однак, інтрига не завершується. Видання пише, що нова фракція наполегливо шукає «таланти», пропонуючи депутатам за перехід до своїх лав по 200-400 тисяч доларів плюс солідну щомісячну зарплату. У парламенті, який перебуває нібито за півкроку до розпуску, розпочалися й тривають несподівані «інтеграційні процеси». Подейкують, що пропозиція приєднатися до «Миру та стабільності» має чималий попит, й колишні «регіонали» (зокрема й ті, що вийшли з фракції вчора) вже зараз придивляються (та прицінюються?) до нового об’єднання. Заголовок публікації – «За мир, стабільність та великі гроші?».

«Донбас потребує воєнного стану» – у матеріалі під такої назвою «Україна молода» пише, що антитерористична операція й надалі відбувається мляво: не без помилок українських «паркетних» генералів з одного боку, і погано навчених терористів – з іншого.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG