Доступність посилання

ТОП новини

Україні не потрібна газова знижка з «барського плеча» «Газпрому» – Княжницький


В’ячеслав Княжницький
В’ячеслав Княжницький
Ціна 380 доларів за тисячу кубів російського газу для України, про можливість якої заявляв єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер, є завищеною. Таку думку Радіо Свобода висловив колишній посол МЗС із особливих доручень щодо енергетичної безпеки В’ячеслав Княжницький. На його переконання, найнебезпечніше, що зараз може статися – це чергові так звані газові знижки від Росії. На переконання Княжницького, нинішню газову суперечку з Росією Україна має вирішувати у Стокгольмському арбітражі.

– Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про плани щодо розділення «Нафтогазу» на дві компанії: одна відповідатиме за прокачку газу українськими магістральними газогонами, інша – займатиметься операторською діяльністю. Раніше у рамках виконання третього енергопакета, НАК планували розділити на три складові – видобування, транспортування і реалізацію. Наскільки нинішні плани корелюються з попередніми?

– Я б не відокремлював оператора від управління газовими сховищами. Вони мають право на таке управління, якщо воно буде зроблено за європейськими нормами і правилами, згідно з технічними регламентами. Але я вважаю, що єдиний центр управління системою і сховищами був би більш доцільним.

– Але ж відповідно до третього енергопакета Україна має розділити «Нафтогаз»?

– Згідно з третім енергопакетом, ми маємо відокремити оператора системи, включно зі сховищами, від тих, хто володіє енергією.

– Арсеній Яценюк також заявив, що Україна звернулася до США і ЄС із пропозицією щодо спільної експлуатації та модернізації української ГТС. Наскільки вони зараз у цьому зацікавлені?

– Ніхто не буде в цьому зацікавлений до того часу, доки наш оператор не зробить аудит тієї системи, яка буде у нього в управлінні, не оголосить свій бізнес-план і не покаже фінансовий стан. Якщо у нього не вистачатиме коштів чи експертизи з управління, він може запропонувати акціонування, що завгодно, і тут можуть підключитися компанії. В залежності від того, який буде у них інтерес, може підключитися будь-яка компанія, зокрема і американська. Але це має вирішувати той, хто володіє системою. Тобто, незалежний оператор.

– Як Ви можете оцінити роль Європи у нинішніх газових перегорів, у рамках яких відбулося вже кілька раундів, але ніяких конкретних домовленостей немає?
Ціна, яка у нас була, в районі 300 доларів, це абсолютно оптимально ціна з певним зиском для «Газпрому»

– Мені дуже не подобається та ціна 380 доларів за тисячу кубів. Я не вважаю, що вона оптимістична для нас, і головне, ринково обґрунтована. Ми повинні обстоювати свою позицію, попри те, наскільки це буде вигідно чи не вигідно з точки зору забезпечення транзиту. Ці речі зараз мають бути відокремлені. Особливо, коли у нас буде незалежний оператор. Тому та ціна, яка у нас була, в районі 300 доларів, це абсолютно оптимально ціна з певним зиском для «Газпрому». Тут головне ось що: не дай Боже, ми знову потрапимо в ту халепу, яка була у 2009 і 2006 роках… Ніяких знижок, нам нічого не потрібно з барського плеча, нам потрібен перегляд умов контракту. Тільки так можна говорити з Росією. Тому мені незрозуміло це відтермінування на тиждень. Треба йти у Стокгольмський арбітраж.

– Арсеній Яценюк вже двічі анонсував подачу скарги до Стокгольмського арбітражу, але це рішення знову відклали. Чому так відбувається?
Знову йде відтермінування (від подачі до Стокгольмського арбітражу) і нам не дають інформації, ми маємо право на підозри щодо корупційних схем

– Оскільки знову йде відтермінування (від подачі до Стокгольмського арбітражу) і нам не дають інформації, ми маємо право на підозри щодо корупційних схем, які можуть бути задіяні через знижку з барського плеча «Газпрому». Цього не має бути. Ось чому я не сприймаю цю інформацію, як достовірну і справедливу. Ми повинні або знати, а тоді вже коментувати ці речі, а якщо ми не знаємо, то треба йти у Стокгольмський арбітраж, не працювати за знижкою, а вимагати нової угоди, згідно з якою ціна 300 доларів за тисячу кубів буде абсолютно логічною.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG