Доступність посилання

ТОП новини

Лихмана викрали люди із навичками спецслужб – депутат від УДАРу


Сергій Лихман
Сергій Лихман
Київ – Лідера сумської організації партії УДАР Сергія Лихмана донині не можуть знайти, хоча, за словами тамтешньої міліції, справа – під особистим контролем обласного прокурора та начальника управління МВС. Чоловік зник 18 травня. Родичі Лихмана вважають, що це – викрадення з політичних мотивів, однак на зв’язок із ними ніхто не виходив. В УДАРі є думка, що до зникнення причетні люди, які працюють або раніше працювали у спецслужбах.

Очільник Сумської обласної організації партії УДАР і керівник виборчого штабу Петра Порошенка Сергій Лихман зник 18 травня. Близько першої дня зв’язок із ним обірвався, і з того часу жодних звісток від політика не було, розповідає друг Лихмана Федір Кіселар. За його словами, пізніше виявилося, що люди бачили бійку неподалік від будинку, де мешкає родина Лихманів, навіть зробили кілька фотографій трьох чоловіків, які напали на Сергія. Зараз ці знімки – у міліції.

«Потім ці люди абсолютно спокійно завантажили Сергія в автомобіль. Знаєте, таке відчуття навіть по фотографіях, наче це вони на пікнік збираються», – зауважив він.

Дружина Лихмана Ірина вважає, що йдеться про викрадення, і воно пов’язане із політичною діяльністю чоловіка: Сергій послідовно виступав за люстрацію і міг бути «незручним» для багатьох впливових у регіоні людей. Про якісь погрози, за словами Ірини Лихман, чоловік не розповідав. Федір Кіселар, однак, заявляє, що за Лихманом стежили.

Народний депутат від УДАРу Володимир Куренной вважає, що до викрадення причетні теперішні або колишні співробітники спецслужб.

«По-перше, є фотографія, і ті люди, по-перше, без маски чи балаклави, тобто вони немісцеві і не бояться, що їх впізнають. По-друге, вони такої статури, як працівники спецслужб. І по-третє, те, як вони проводили затримання, свідчить про те, що це спецслужби, а не кримінал», – зазначив він.

Зникнення може бути пов’язане із «чорною бухгалтерією» Януковича – речниця міліції Сумщини

У Сумській обласній міліції кажуть, що Лихмана шукають усі без винятку правоохоронці області, справа – під особистим контролем прокурора і начальника обласного управління МВС. Про це Радіо Свобода розповіла речниця міліції Сумської області Ельвіра Беганова.

«Співпрацюємо із керівництвом партії УДАР, із громадськими організаціями, які у нас тут є – всі сили задіяно, аби розкрити цей злочин,» – зазначає вона.

Версію щодо спецслужб прес-секретар коментувати відмовилась, вказавши: основна вже раніше оприлюднена версія – що зникнення Лихмана пов’язане із «чорною бухгалтерією» режиму Януковича, яку виявили у селі Красне на Сумщині. За її словами, Лихман бачив ці папери.

За будь-яку інформацію про місцеперебування Сергія Лихмана в УДАРі обіцяють винагороду – 50 тисяч доларів. Інформацію по кожному із дзвінків перевіряють разом із міліцією, обстежуючи лісосмуги і парки, але, як зауважує Федір Кіселар, поки жодне повідомлення не підтвердилось, часто дзвонили шахраї.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG