Доступність посилання

ТОП новини

Причина кризи на Сході України – злидні та корупція – професор Рашидов


Озброєні сепаратисти ведуть вогонь по прикордонникам в Луганську, 2 червня 2014 року
Озброєні сепаратисти ведуть вогонь по прикордонникам в Луганську, 2 червня 2014 року
Сейфула Рашидов, виходець із Дагестану, живе в Україні вже 35 років, а наразі проживає в Луганську. Він – спеціаліст-конфліктолог, професор Східноукраїнського університету імені Володимира Даля, а також керівник місцевої мусульманської організації «Салам». Рашидов розповів Радіо Свобода про причини, які, на його думку, призвели до кризи на Сході України.

– Протягом 23 років політичні сили можливо і на Заході, можливо і на Сході України докладали величезні зусилля для збільшення, посилення міжрегіональних відмінностей. Особливо це висвітлювалося перед виборами, перед парламентськими, перед президентськими виборами. Величезна кількість політичних партій займалася якраз посиленням міжрегіональних відмінностей. Це перша причина. Друга причина – це злидні населення. Півтора мільйона пенсіонерів в Україні отримують пенсію – трохи більше, ніж 1000 гривень. Третя проблема – це тотальна корупція. Озлиднілий народ не довіряє нікому, ні київській владі, ні новій якійсь можливій владі.

– Якщо люди хочуть позбутися корупції та злиднів, чому вони дивляться саме в бік Росії, де ситуація не є кращою?
Московська пропаганда промила мізки капітально. Російська преса подає інформацію абсолютно неадекватно, заангажовано

– За місяць настрої і думки людей, навіть тих, хто був налаштований нейтрально, вони змінилися радикально, бо московська пропаганда, пропаганда російської преси промила мізки капітально. Московська, російська преса подає інформацію абсолютно неадекватно, заангажовано. Ось зараз у нас у Луганську події відбуваються, я знаю, де ці події відбуваються, і мені по телефону говорять, хто там, чим займається. І вже російські засоби масової інформації розповідають про те, що «Правий сектор» в Луганську воює з ополченцями і тому подібне. Але наша мечеть знаходиться біля конфлікту. Я не знаю, але абсолютно все є іноді інакше, ніж подають російські засоби масової інформації.

Проросійські настрої дуже високі, навіть серед інтелігенції. Мої спостереження говорять про те, що значне число, може навіть переважна більшість інтелігенції навіть у вищих навчальних закладах, вони налаштовані проросійськи. Переважна більшість – це етнічні росіяни, можливо навіть етнічні українці, які, скажімо, втратили свою національну ідентичність. Вони теж налаштовані проросійськи. Я можу, звичайно, помилитися, бо точних цифр у мене немає, потрібні серйозні соціологічні дослідження.

Я не виключаю, припустімо, що літні пенсіонери, у яких пенсія 1050-1100 гривень, а це на рублі близько 4000, вони розмріялись про великі пенсії, тисяч 15-20, як я чув від деяких пенсіонерів. Дуже можливо, що серед літніх людей, етнічних мусульман, є такі настрої, але реальна ситуація мені невідома, тому що спеціально я це не досліджував і соціологічні дослідження не проводив.

– А чи не лякає їх приклад Криму, де пенсії були просто перераховані на рублі, але не підвищені?

– У нас проблеми з інформацією, тому що в багатьох регіонах, в Криму так точно, навіть в Луганській області… а літні люди інтернетом не користуються. У нас дуже часто складно отримати з телевізорів інформацію центральної київської влади.

Є неадекватна подача інформації і нашими засобами масової інформації, тому що дуже часто все на чутках, на розмовах. Навіть «Українська правда», відома інтернет-газета, писала, що в Луганськ в’їхали дві з половиною тисячі чеченців. Я думаю, це теж неправда.

– Чому місцеві дагестанці не підтримують сепаратистів?

– Перше, пенсіонерів-дагестанців тут практично немає. Вони більш-менш всі облаштовані. Їх влаштовує ставлення української держави до них. По-друге, на Кавказі дуже складна ситуація. Люди пішли від конфлікту і не хочуть знову повертатися в конфлікт. Дагестанці часто їздять на батьківщину, до Росії, і знають, яка там ситуація і як ставиться московська влада до ополченців, сепаратистів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG