Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі залишаються десятки чи й сотні заручників


«ДНР – це бандити які прийшли грабувати, брати заручників, вимагати за них гроші» – звільнений з полону

У підвалах Донецька, Луганська, Краматорська, Горлівки й Слов’янська утримують десятки, а може й сотні заручників. Спочатку мішенню бойовиків на Донбасі переважно були люди з проукраїнською позицією. Потім у заручники брали членів виборчих комісій. Тепер у полон беруть усіх, за кого можна отримати викуп, або, хто просто, потрапив під руку.

Депутат місцевої ради у Донецьку Дмитро Верзілов теж потрапив у полон до сепаратистів, хоча просто прийшов поспілкуватися з ними до Донецької ОДА й вислухати їхню політичну позицію.


«Це бандити, які прийшли грабувати, брати заручників, вимагати за них гроші. Ось і вся «Донецька народна республіка»», – зазначає Верзілов.

Тож на Донбасі зараз ніхто не може почуватися у безпеці. Навіть спостерігачі ОБСЄ. Людей викрадають серед білого дня.

«Таке відчуття що потрапив в кімнату гестапо» – заручник


У застінках заручники піддаються знущанням й жорстким тортурами розповів захоплений у полон донецький шахтар Олександр Гуров.

«Таке відчуття що потрапив у кімнату гестапо. З кожного кабінету долинали крики. Скрізь йшли знущання. Ось нас всіх шістьох, кого викрали – били. Один із них взяв мене за руку, уперся в мої ребра, а другий ногами стрибав по ліктях», – зазначає Гуров.

Не цураються сепаратисти використовувати заручників і як рабів. Один із заручників погодився розповісти Радіо Свобода про примусову працю у полоні, але попросив не називати його ім’я.

«Виводили на роботи. Одним із видів роботи було – обробляти високовольтні кабелі. Їх треба було рубати. Природно ми робили якимись непризначеними інструментами: там одна тупа сокира, якісь поламані зубила», – розповів колишній бранець.

Але як і з війни – з полону повертаються не всі. Депутат Горлівської районної ради Володимир Рибак зняв прапор «ДНР» і повісив український, за що й був схоплений людьми в масках.

Згодом тіло 42-річного депутата знайшли у річці поблизу Слов’янська. Разом з ним виявили і тіло 19-річного студента Київського політеху Юрія Поправки. А трохи пізніше на тому ж місці знайшли тіло 25-річного уродженця міста Стрий Юрія Дяківського.

Міліція не допомагає у звільнені заручників – експерти

Звертатися до місцевої міліції, яка усунулася від будь-якої правозахисної діяльності на Донбасі, – не має сенсу, стверджують правозахисники.

Яку ж точну кількість заручників утримують бойовики на Донбасі, достеменно не знає ніхто. Нещодавно «Українська правда» опублікувала список. У ньому 50 людей. Серед них ­– художники, журналісти, актори, й просто громадяни, які висловили на вулиці проукраїнську позицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG