Доступність посилання

ТОП новини

Школярам на Схід України відправлять «Екстрений урок історії»


Школярам на Схід відправлять «Екстрений урок історії»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
Київ – У рамках проекту «Екстрені уроки історії» громадська організація «Не будь байдужим!» презентувала відеоурок та методичку для восьмикласників «Конотопська битва. 1659 р. Перша Українсько-Російська війна». У вигляді брошур та дисків волонтери роздаватимуть їх школярам і вчителям Криму, Донбасу, Слобожанщини.

«Для московської сторони поразка під Конотопом стала одним із найчорніших фрагментів військової історії. Чи не вперше від ординських часів війську московського царя завдано такої втрати, коли було винищено найпривілейованішу й найродовитішу його частину. У військовій історії шальки терезів працюють дуже чітко: виграє сильніший. Під Конотопом козацьке військо та держава довели це своєю перемогою», – так голосом Фагота з гурту «Танок на майдані Конго» історики розповідають восьмикласникам історію Конотопської битви. Свій відеоурок вони назвали «Конотопська битва. 1659 р. Перша Українсько-Російська війна» і у яскравий відеоряд помістили привабливі й правдиві картинки.

«Там є фото оригінальних речей: наприклад, мушкетів, шабель. Там є оригінальні портрети гетьманів, полководців, королів, царів. Там є іконографія тієї епохи. Ми зробили такий мікс для того, щоб для дитини це були не лише виключно «мурзілки», а щоб вона доторкнулася до оригінальних речей», – каже історик, співавтор проекту «Екстрені уроки історії» від ГО «Не будь байдужим» Олексій Сокирко.

Саме Конотопську битву активісти вибрали не випадково. У шкільних підручниках для 8-го класу про неї розповідається побіжно, каже заслужений вчитель України із Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка Яків Гольденберг. До того ж автори цих підручників залишили багато фрагментів, сформованих ще в радянські часи.

«Вони виходять із того, що Конотопська битва – це епізод. Колись давно в радянські часи так було сформовано і там можна було не помічати цієї події. В незалежній Україні її помічають, але теж подають як епізод. Якщо подивитись на шкільну програму, там вона велика, треба за один урок багато що встигнути, зупинитись на подій Конотопської битви не так легко. Але я хочу сказати, що цей ролик є дуже цікавою річчю. У більшості людей головним видом пам’яті є зорова. Якщо цей ролик поставити, учень його не забуде», – каже він.

Протидіяти історичній амнезії й вичавлювати з дітей раба

До проекту долучились і українські музиканти, серед яких гурти «Сестри Тельнюк», «Танок на майдані Конго», Вадим Красноокий з «MAD HEADS XL», та письменниця і співачка Ірена Карпа. «Екстрені уроки історії», на їхню думку, потрібні перш за все для того, щоб протидіяти історичній амнезії та вичавити з малих українців раба.

«Це дуже важливо, щоб у народу не було амнезії. Не тільки пам’ятати, що нас гнобили, а важливо знати, як перемогти того, хто тебе гнобить. Отак виховуються герої. Це важливо кожній дитині вселити, тому що ця рабська психологія передається далі. Важливо, щоб людина розуміла, як із цього вийти переможцем і як можна маленькими силами, як у нашому відеоуроці за допомогою голови, за допомогою того, що ти хитріший і розумніший, перемогти того, хто більший, численніший, як у випадку з Росією», – каже Ірена Карпа.

Окрім півсотні відеоуроків на дисках організація «Не будь байдужим» надрукувала також і тисячу методичок для вчителів.Волонтери організації повезуть їх у школи Донецької, Луганської, Одеської області та школи Криму.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG