Доступність посилання

ТОП новини

Вечеря «по-українськи» лідерів «Групи семи»


Брюссель – Українська криза та російське військове втручання – головні питання, які за вечерею обговорюють у Брюсселі лідери семи найпотужніших країн світу. Брюссельський саміт «Групи семи» мав називатися «сочинським самітом «Групи восьми», однак, через агресію щодо України та незаконну анексію Криму в березні Росію виключили з цього елітного об’єднання, а саміт з Сочі перенесли до Брюсселя. Нині вперше в історії «Група семи» зібралася в євроустанові для оцінки та подальших кроків у запобіганні поглибленню агресивної політики Кремля.

Найчіткіше традиційно виглядає позиція лідера США Барака Обами, який відкрито засудив «темні маневри» та «агресію Росії в Україні». На думку багатьох аналітиків, наразі у Брюсселі він має мету – визначити разом із партнерами з Британії, Німеччини, Франції, Італії, Канади та Японії, які наступні кроки Кремля мають викликати ширші санкції щодо очільників та галузей економіки Росії.

Позиція європейців у цьому питанні більш поміркована, тому господар саміту, голова Європейської ради Герман Ван Ромпей наголошує: «...на цьому етапі ми ще маємо дипломатичні можливості з’ясувати, чи готова Москва припинити дестабілізацію в Україні».
Герман Ван Ромпей
Герман Ван Ромпей

«Приготування з боку Єврокомісії та Європейської служби зовнішніх дій можливих націлених заходів триває. Ми домовилися, що їх застосування залежатиме від подій на місцях. Ми аналізуємо ситуацію в Україні регулярно і визначаємо, потрібні нові санкції чи ні», – каже голова Європейської ради.

Згідно з дипломатичними джерелами, нинішній саміт може ухвалити деякі нові обмеження, пов’язані з російською агресією. Інші джерела твердять, що покарань не передбачено, бо головна характеристика цього саміту пошук діалогу. Втім, Євросоюз, чотири найпотужніші країни якого входять до «Групи семи», зосереджений на допомозі українцям не лише тиском на Росію, додає Ван Ромпей.

Асоціацію з Україною підпишемо найпізніше 27 червня – Ван Ромпей

Європейська тактика в питанні української кризи є двоступеневою: з одного боку тиск на Москву, з іншого допомога політична й економічна. Свідченням останньої є фінансова підтримка України, чітке визнання й допомога українському урядові.

До речі, на інавгурацію президента Петра Порошенка приїде Герман Ван Ромпей, який пообіцяв підписання решти угоди про асоціацію не пізніше від 27 червня.

На Росію потрібен переконливий тиск Баррозу

Голова Єврокомісії Мануель Баррозу, зі свого боку, також висловлює готовність організувати донорську координаційну зустріч із підтримки України на початку липня, а до кінця року провести цілу міжнародну донорську конференцію високого рівня.
Мануель Баррозу
Мануель Баррозу

Тому очікування Баррозу від нинішнього саміту «Групи семи» полягають у висловленні міжнародної координованої підтримки Україні з боку держав-однодумців, які відстоюють принципи демократії, права та свободи. Саміт має зробити свій внесок у відстоювання цих цінностей та зміцнення світового порядку, базованого на правилах.

«Нам слід підтвердити нашу дворівневу політику. Надання економічної та політичної підтримки урядові України для її стабілізації та відновлення економіки, додає Баррозу. З другого боку, треба чинити переконливий тиск на Росію, стримуючи її від подальшого втручання у внутрішні справи України та від підтримки збройних формувань сепаратистів».

Втім, головні вимоги, які Росії має намір висунути «Група семи», вочевидь, стосуватимуться припинення дестабілізації сходу України, визнання нового президента та перехід до діалогу з Києвом.

Нарешті, хоча виключення Росії з клубу найрозвиненіших країн світу у Брюсселі називають тимчасовим, повернення її та відновлення у «Групі восьми» залежатиме від того, коли Росія змінить свою політику, «зійде з нинішнього шляху, а середовище повернеться до попереднього стану. Коли це може статися, нині говорити зарано», каже Герман Ван Ромпей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG