Доступність посилання

ТОП новини

Через бойові дії частина Донеччини може залишитись без води


Проросійські бойовики на одному з блокпостів біля Донецька, 4 червня 2014 року
Проросійські бойовики на одному з блокпостів біля Донецька, 4 червня 2014 року
Донецьк – На Донеччині через бойові дії поглиблюється гуманітарна криза. У середу робітники не змогли розпочати ремонтні роботи на водогоні, який живить кілька міст області. Крім цього, в регіоні існує низка проблем із медикаментами та транспортним сполученням. Водночас, сепаратисти не надто дбають про населення і не залишають житлових кварталів міст.

Через нестабільну ситуацію у Слов’янську у середу розпочали евакуацію профільних лікарень, пацієнтів вивозять у відповідні установи сусідніх міст. Лікарні ж у Слов’янську зараз працюють в режимі надання екстреної допомоги. Про це Радіо Свобода розповіли у прес-службі обласної держадміністрації. Крім цього, в установі додали, що наразі через Кабінет міністрів вирішується питання соціальних виплат у кількох містах області, де є з цим проблеми.

Прес-секретар обласної адміністрації Ілля Суздалєв підтвердив Радіо Свобода, що через бойові дії наразі неможливо провести ремонт водогону, який підірвали у вівторок, і який живить Слов’янськ, Краматорськ та ще низку міст області.

«Спробували виїхати ремонтники, але, ясна річ, що там стріляють, тож вони відмовились від цієї ідеї. Зараз ведуться переговори з двома сторонами, щоб створити «зелений коридор», щоб ремонтники змогли розпочати ліквідацію. Міста зневоднені частково», – розповіли у прес-службі.
Озброєні сепаратисти на блокпосту в Донецьку, 1 червня 2014 року
Озброєні сепаратисти на блокпосту в Донецьку, 1 червня 2014 року

Перебої з медикаментами

Студенти донецьких вищих навчальних закладів говорять про те, що на деяких факультетах скасували сесію через події в регіоні, а завдання викладачам студенти відправляють в електронному вигляді.

Також важкою залишається ситуація з медикаментами, йдеться, зокрема, про хворих, яких має забезпечувати ліками держава.

Донеччанка Олена розповіла Радіо Свобода, що отримує певний тип інсуліну, який є імпортним, і проблеми з його постачанням тривають ще з зими, і зараз лише загострюються.

«Я отримую один інсулін, який привозять з-за кордону, – каже вона. – Я ходила що півмісяця до міського ендокринолога просити в нього інсулін, а потім його взагалі перестали завозити. Я що півмісяця їжджу туди випрошувати інсулін, хоча, по-хорошому, мені мають видавати достатньо інсуліну, щоб мені вистачало принаймні на три місяці. Моя мама ходить з дня у день у лікарню, щоб дізнатись – чи не з’явився інсулін».

Тим часом обласна влада заявляє, що навіть у зоні бойових дій перебоїв із продуктами харчування немає.

Станом на сьогодні у штабі АТО повідомляють, що повністю очистили місто від блокпостів бойовиків. Місцевий хірург Василь Шистка, якого вважали загиблим після обстрілу, насправді живий і перебуває в Донецькій лікарні з важким осколковим пораненням голови.

Набула поширення інформація, що у Донецькій залізниці, через авіаудари постраждала низка соціальних та адміністративних об’єктів залізниці в місті. Однак у Донецькій залізниці таку інформацію не підтверджують. Там заявляють, що залізничне сполучення з регіоном не перекривається, а проблеми з закупівлею квитків за попереднім продажем пов’язані з технічними чинниками. У Донецькій залізниці обіцяють, що вже з кінця тижня функція відновить свою роботу. Водночас, така чутка спричинила неабияку транспортну паніку в Донецьку, адже проблем у цій сфері наразі багато.

За офіційною інформацією, міжнародний аеропорт Донецька відкриється не раніше, ніж 30 червня, адже йому треба пройти відповідний аудит. Також є проблеми з автобусним сполученням, пасажирські перевезення не здійснюються у Слов’янськ та Красний Лиман. Перевізники, які займаються сполученням з іншими областями, також частково відмовляються від рейсів через велику кількість блокпостів на дорогах Донеччини.

При цьому, активна фаза АТО в регіоні в цілому триває. Владислав Селезньов, керівник прес-центру штабу операції, у середу на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав: «За минулу добу в результаті дій українських військовослужбовців у районі Красного Лиману та Слов'янська знищено більше 300 бойовиків, ще близько 500 отримали поранення. Українські військовослужбовці також зазнали втрат. У перебігу запеклих боїв отримали смертельні поранення 2 військовослужбовців і ще 45 були поранені».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG