Доступність посилання

ТОП новини

«Сімка» у Брюсселі замість «Вісімки» у Сочі


Лондон – У Брюсселі 5 червня – другий і завершальний день саміту керівників країн «Сімки», головною темою якого стала російська агресія щодо України. Напередодні президент США Барак Обама та керівники ЄС на міжнародних церемоніях у Варшаві та у перший день брюссельського саміту висловилися на підтримку новообраного українського президента Петра Порошенка.

Президент Путін може почуватися дуже самотньо коли завтра (у п’ятницю) здійснить планований візит у Францію на міжнародні урочистості з нагоди 70 річниці висадки військ антигітлерівської коаліції у Нормандії і відкриття західного фронту в Другій світовій війні у Європі.

Туди буквально в останні дні також запрошено і Петра Порошенка. Чи буде це можливістю першого кроку на зустріч двох країн, які опинилися «де факто» у стані війни, наразі передбачити неможливо.

Але сам Володимир Путін напередодні заявив, що «ні від кого у Нормандії не ховатиметься і спілкуватиметься з усіма».

Росію засудили за окупацію Криму та за підтримку озброєних сепаратистів на Донбасі.

Америка обіцяє захист європейцям

У середу і четвер президент США Барак Обама мав перебувати у Сочі, де президент Росії був би господарем зустрічі лідерів восьми найвпливовіших країн світу.

Як нагадала нам агресія Росії в Україні, наші вільні держави не можуть забувати про бачення, яке ми поділяємо – Європи цілісної, вільної і мирної
Барак Обама

Натомість Обама долетів лише до Варшави і з тієї відстані сказав спеціально для Путіна: «Як нагадала нам агресія Росії в Україні, наші вільні держави не можуть забувати про бачення, яке ми поділяємо – Європи цілісної, вільної і мирної. Задля цього ми повинні діяти і стати на бік тих, хто прагне свободи».

Серед тих, хто вітав оплесками ці слова був і новообраний український президент Петро Порошенко та інші світові лідери, які святкували 25-у річницю крах комунізму в Польщі і звільнення тієї країни від впливу Радянського Союзу.

Обама і Порошенко зустрілися у Варшаві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00


Володимиру Путіну, який вважає розвал СРСР «найбільшою катастрофою ХХ сторіччя», місця на тих церемоніях не знайшлося.

Натомість Обама запевнив, що Захід більше не зрадить Східну Європи, як це було у минулому.

Не лише Польща, а й Естонія ніколи не залишиться сама, Латвія не залишиться сама, Румунія, Литва не залишаться на самоті
Барак Обама

«Польща більше ніколи не опиниться самотньою. Не лише Польща, а й Естонія ніколи не залишиться сама, Латвія не залишиться сама, Румунія, Литва не залишаться на самоті», – перераховував американський президент.

Від кого Обама обіцяв захист своїм союзникам, після його слів про агресію Москви було зрозуміло.

Підтримка і допомога Україні

Україна, яка у союз НАТО не входить, на обіцянку захисту сподіватися не може, але натомість президент США пообіцяв підтримку, допомогу й зобов’язався ніколи не визнавати анексію окупованого Росією Криму.

На адресу України пролунали обіцянки допомоги, зокрема додаткових 5 мільйонів доларів США на захисне спорядження й прилади нічного бачення для українських військових.

Замість «Вісімки» у Брюсселі у середу на саміт зібралася «Сімка».

Криза в Україні і дії Росії саме і є причиною Брюссельського саміту «Сімки» замість планованого саміту «Вісімки», який мав відбутися у Сочі
Герман Ван Ромпей

«Криза в Україні і дії Росії саме і є причиною Брюссельського саміту «Сімки» замість планованого саміту «Вісімки», який мав відбутися у Сочі», – заявив президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей.

Нових санкцій стосовно Росії ЄС і США зараз не планують, сподіваючись, що досить буде оголошених раніше.

Натомість мова йде про підтримку новообраного президента Петра Порошенка у його намаганнях досягти миру на Донбасі і витягати з прірви українську економіку.

Допомога запропонована у вигляді грантів та позик, а також торговельних преференцій для Українських експортерів зокрема на ринку ЄС.

Наразі лише моральна підтримка України виявилася безмежною і беззастережною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG